5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi BTK’da Düzenlendi

Dünyada ve Türkiye'deki olası siber saldırıların ele alındığı "5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi" Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlendi.

Program hibrit olarak yapıldı. Siber güvenlikle ilgili tüm konuların ele alındığı organizasyona katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Teknolojik anlamda yaşanan gelişmelerin siber güvenlik riskini de artırdığını söyledi. Bilhassa pandemi sürecinde bu problemin daha da artış gösterdiğini vurgulayan Sayan, “Hayatımızın bu zorlu pandemi sürecinde devamlılığını sağlayan aslında bilgi ve iletişim altyapısı ve teknolojilerine bugüne kadar yapmış olduğumuz doğru ve güçlü yatırımlar. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülkemiz gerek sabit, gerekse mobil ve uydu haberleşme altyapısına yapmış olduğu güçlü yatırımlar ile bu gün sayısal dönüşümde çok önemli mesafe kat etmiştir. Elektronik haberleşme altyapılarımızın daha da gelişmesi yönünde yatırımlarımız hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Yaşanan her teknolojik gelişmenin fayda ile birlikte riskleri de barındırdığına dikkat çeken Sayan, “Siber güvenlik, doğası gereği teknik, sosyal, hukuksal bakış açılarıyla ele alınması gereken disiplinler arası bir kavram. Bu nedenle ulusal siber güvenliğin sağlanmasında bu alanlarda konularına hakim yetkin insan kaynağı, ile gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde işbirlikleri ve koordineli çalışmalar hayati önem arz ediyor. Ülkemizde güvenli biçimde işleyen bir siber ortama sahip olmak ve siber güvenlikte uluslararası alanda marka haline gelmek vizyonuyla Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayımlanan 2020-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planımızda, kritik altyapıların korunması ve mukavemetin artırılması ile ulusal kapasitenin geliştirilmesi geliyor en temel amaçlarımız arasında yer alıyor. Siber güvenliğin sınır aşan özelliği nedeniyle, bu alanda uluslararası işbirliği de önemle gözettiğimiz ana unsurlardan birini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: 5G Tüm Sektörlere Yön Verecek

Sayan’ın gündeminde 5G de vardı. Bugün dünyada bir iddiası olan her ülkenin 5G’yi çok önemsediğini dile getiren Sayan, “Bu gün ülkemiz gibi pek çok ülke 5G konusunda çalışmalar yürütüyor, yatırımlar yapıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünyadaki aboneliklerin yaklaşık % 20’sinin 5G abonesi olması bekleniyor. Yapay zeka uygulamaları ile bu ivmenin daha da artacağını ve bu teknolojilerin yaşamımızın her yerinde yer alacağını şimdiden görebiliyoruz. Bütün bunların bilinci ile biz teknolojiyi kullanan değil, teknolojiye yön veren bir ülke olma hedefi ile yolumuza devam ediyoruz. Attığımız adımların meyvesini görmek bir taraftan bizleri mutlu ederken bir taraftan da çıktığımız yolda sonsuz bir rekabet ortamı olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu.

5G’nin tüm sektörlere yön vereceğini kaydeden Sayan, Bakanlık olarak yerli ve milli imkânlarla 5G’ye geçmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Başkan Karagözoğlu: Siber Saldırılar Büyük Şirketlere Hükümetlere Ve Kritik Altyapılara Doğru Kayıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da COVID-19'un siber suç üzerindeki etkisine ilişkin yapılan araştırmalardan bahsetti. Siber saldırı hedeflerinin, bireylerden ve küçük işletmelerden uzaklaştığını dile getiren Karagözoğlu, “Siber saldırılar, büyük şirketlere, hükümetlere ve kritik altyapılara doğru kayıyor. Evden çalışan personeli desteklemek için uzak sistemler ve ağlar kullanan kuruluşlar ve işletmelere yapılan siber saldırılarda suçlular; veri çalmak, kar elde etmek ve kesintiye neden olmak için artan güvenlik açıklarından yararlanıyor” dedi.

Pandemi sürecinde BTK olarak siber tehditler konusunda aldıkları tedbirler ve yapılan çalışmalardan bahseden Karagözoğlu, USOM’un önleyici tedbirlerini şöyle sıraladı:

“Uzaktan Erişim Servislerine Yönelik Önlemler” dokümanı, “Coronavirüs” ve “COVID-19” konulu oltalama saldırıları ile bu kapsamdaki sahte uygulamalara yönelik alınacak tedbirlere ilişkin doküman, Videokonferans ve toplantı yazılımlarının kullanımında siber güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken hususları içeren tavsiye dokümanı yayımladık.”

Pandemi sürecinde de yerli ve milli uygulamaları kullandıklarını ifade eden Karagözoğlu, “Yapay zekâ teknolojileri kullanılarak 750 adet sahte konferans uygulaması ve uzaktan yönetim servislerinde 25.380 adet zafiyet tespit edilmiştir. Sinkhole uygulaması ile USOM tarafından engellenen zararlı bağlantılara erişen kurum ve kuruluşlar tespit edilmekte ve bilgilendirilmektedir. COVID-19 ile alakalı 119 adet zararlı yazılım incelemesi ve 569 adet zararlı yazılım bilgisi SOME’lerle paylaşılmıştır. COVID-19 ile alakalı 1657 adet zararlı dropper ve komuta kontrol merkezi engellenmiştir. Siber tehditlerle mücadele çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. BTK olarak siber güvenliğin tasarım aşamasında iken sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle yeni teknolojiler konusunda yerli ve milli üretimlerin önünü açacak çalışmalar yürütüyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.