Başkan Karagözoğlu: Akıllı Şehirler İçin Yeni Yaklaşımlar Geliştirilmesi Gerekiyor

Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı, Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneğinin katkıları ile bu yıl sekizinci kez araladı kapısını. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da 5G’nin akıllı şebeke ve şehirlere etkisi üzerine konuştu.

Klasik şehircilik anlayışı ile şehirlerin yönetimi için yeni yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karagözoğlu, “Teknolojiyi şehirlerin yönetiminde de etkin bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu da son zamanlarda özellikle “akıllı şehir” olarak ifade ettiğimiz teknolojik ve yenilikçi çözümlerinin önemini gözler önünde seriliyor. Şehir yaşamını kolaylaştıran, vatandaşın isteklerini,  mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problemin önceliklerini objektif kriterler ile belirleyen, halkın da çözümün bir parçası olması gayesi ile kurulan akıllı şehirler, yaşayanların sosyal statülerini yükseltip, hayatlarının kolaylaşmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, “Yapılan araştırmalara göre,  yalnızca araç trafiğinin ve elektrik şebekelerinin yönetimine uygulanan akıllı şehir çözümleri, enerji kullanımı, trafik sıkışıklığı ve yakıt maliyetlerindeki düşüşler nedeniyle 160 milyar dolar fayda ve tasarruf sağlayabiliyor.  Yine yapılan araştırmalara göre, akıllı ulaşım sistemleri ile trafikte geçen zaman%29 oranında, trafikte ortalama durma süresi %56 oranında azaltılabilmekte; acil durumlara müdahale hızı %50 oranında artış gösterirken ve acil durum müdahale için gerekli toplam süre  %40 oranında azaltılabiliyor” bilgisini de paylaştı.

Başkan Karagözoğlu: 5G Şebekelerimizde Yerli ve Milli Ürünlerimizi Konumlandırmak İçin Çalışıyoruz

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin şehir yönetimindeki karar süreçlerine etkisinin yadsınamaz olduğunu dile getiren Karagözoğlu, “Bahsettiğimiz bütün bu uygulamalar ve bunların çok daha ötesindeki akıllı şehircilik uygulamalarını üzerinde taşıyacak teknoloji ise kısa ve orta vadede 5G teknolojileridir. 5G teknolojisi, diğer bağlantı çözümleri ve tamamen entegre edilmiş veri merkezleri ağı ile birleştiğinde, bir yandan yaşam kalitesini, kamu güvenliğini ve enerji verimliliğini önemli bir ölçüde artırırken, bir yandan da değerli kaynakları koruyacak ve daha iyi bir geleceğe katkıda bulunacak özelliklere sahip. Bu bağlamda, 5G için hazırlıklarını sürdüren mobil işletmecilerimizin şebekelerini akıllı şehir uygulamalarıyla entegre edebilecek şekilde konuşlandırması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Karagözoğlu, “Bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak 5G’ye yönelik çalışmalarımızın uzunca bir süredir devam ettiğini bildirmek istiyorum. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla koordineli olarak Cumhurbaşkanımızın çizdiği “Milli Teknoloji Hamlesi” ekseninde bir taraftan 5G teknolojilerini ülkemizin hizmetine sunarken bir taraftan da 5G şebekelerimizde yerli ve milli ürünlerimizi konumlandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.