Dünya “İnternet Yönetişimi” Etiyopya’da Konuşuldu

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen Birleşmiş Milletler İnternet Yönetişim Forumu’na Etiyopya ev sahipliği yaptı. Foruma ülkemize temsilen bir heyetle katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ülkelerin bu alanda yapacakları işbirliklerinin önemine dikkat çekti.

İnternet sektörünün dünyadaki nabzını tutan “17. Birleşmiş Milletler İnternet Yönetişim Forumu (IGF 2022)”, ulusal ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getirdi.

Başkent Addis Ababa’da düzenlenen toplantıda diğer ülke temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, istişarelerin ülkeler açısından önemine dikkat çekti. Türkiye’nin bilgi ve teknoloji alanında yaptığı çalışmalar ve imza attığı başarılar hakkında konuşan Sayan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi ile bir yola çıktık. Türkiye Yüzyılı ile ülkemiz kendinden çok daha emin. Artık bilgi ve teknolojiye yön veren bir aktör haline geldik. Bu toplantılar Türkiye’nin gücünü uluslararası arenada göstermek adına çok önemli. Burada hem kendi yaptığımız çalışmalardan bahsediyoruz hem de diğer ülkelerin yürüttüğü faaliyetler hakkında kapsamlı bilgi ediniyoruz. Özellikle ülke temsilcileri ile yaptığımız ikili istişareler her iki tarafa da önemli kazanımlar sağlıyor” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da Türkiye’nin internet yönetişimi ve düzenlemesi hakkında yaptıkları çalışmaların uluslararası arenada tanıtımının yapılamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Etiyopya'nın başkentinde son yıllarda düzenlenen en büyük uluslararası toplantılardan biri olan 17. İnternet Yönetişim Forumu’nda, internetin riskleri ve zorluklarının yanı sıra, internetin gücünden yararlanmaya yönelik atılacak somut adımlar hakkında da konuşuldu. Forumda, internetin kötüye kullanımı, yanlış bilgilendirme, dezenformasyon, siber suçlar, internetin sunduğu faydalar,  teletıp, dijital bankacılık ve e-öğrenmeye erişim gibi konular da masaya yatırıldı.

28 Kasım’da başlayan, 2 Aralık’ta sona erecek 17. Birleşmiş Milletler İnternet Yönetişim Forumu'nda Bakan Yardımcısı Sayan ve Karagözoğlu’nun yanı sıra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Üyeleri Dr. Ahmet Kılıç, Hüsnü Kılıç ile İnternet Daire Başkanı Dr. Abdulkerim Gün de eşlik etti.  Bakan Yardımcısı Sayan ve beraberindeki heyet, Etiyopya Sanat ve Bilim Müzesini de ziyaret etti.

Forumun sonuçları ise 2024'te düzenlenecek BM Geleceğin Zirvesi'nde “Küresel Dijital Mutabakat” için kullanılacak.