Finans Sektörü Siber Kalkan 2022 Tatbikatı Başladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde Finans Sektörü Siber Kalkan 2022 Tatbikatı düzenlendi. Tatbikatta bu kez finans sektörü çalışanları ter dökecek.

Geçen hafta düzenlenen Siber Kalkan Tatbikatına bir yenisi daha eklendi. Bu kez finans sektörü çalışanları iki gün boyunca kendileri için hazırlanan senaryolarla siber güvenlik mücadelesi verecek. Programın açılışına video konferans ile katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, siber güvenliğin en temel ihtiyaçlardan biri olduğunu vurguladı.

Siber güvenliğin sağlanması adına yapılan çalışmaların özverisinden bahseden Karaismailoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve hedefler doğrultusunda; bilgi, tecrübe ve kapasite birikimimizi kesintisiz biçimde artırmak, siber güvenlik alanındaki kazanımlarımızı daha üst seviyelere taşımak için tüm azmimiz ve kararlılığımız ile faaliyetlerimizi süreklilik içerisinde yürütmekteyiz” dedi.

Siber güvenlik alanında ülkemiz adına birçok kazanımı, koordineli ve uzun soluklu çalışmalar sonucu elde ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Kazanımlarımızı ve kapasitemizi, siber olaylara hazırlık seviyelerimizi ve paydaşlar arası iş birliği kabiliyetlerimizi uygulamalı olarak tatbik etmek için siber güvenlik tatbikatları büyük önem arz ediyor. Bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz ve 2011’den bu yana Bakanlığımız koordinasyonunda gerçekleştirdiğimiz 6 ulusal ve 2 uluslararası siber güvenlik tatbikatıyla bu önemi bir kez daha vurgulamış olduk. Önümüzdeki dönemde de hızımızı azaltmadan; enerji, elektronik haberleşme gibi kritik altyapı sektörlerimizde çalışan kamu kuruluşlarını ve özel firmaları da aynı amaçla yine bir araya getirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

BTK Başkanı Karagözoğlu: Finans Sektörüne Yönelik Düzenlenen Siber Saldırılar Daha Büyük Zararlara Yol Açıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı da bu tatbikatların siber güvenlik açısından çok önemli olduğuna değindi. Siber dünyada mutlak güvenliğin sağlanması mümkün olmasa da siber güvenliğe yönelik gerekli tedbirlerin alınması ve olası tehditlere karşı hazırlık seviyesinin artırılmasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Karagözoğlu, “Biz BTK olarak siber güvenliği; ulusal güvenliğimizin bir parçası olarak görüyoruz. Kurumumuz bünyesinde 2013 yılında faaliyetlerine başlayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimizde, siz değerli SOME’lerimizin işbirliği ve katkıları ile 7/24 yürütülen etkin çalışmalarımızla siber vatanımızı koruyoruz. Ülke çapında SOME’lerimizin 2.103’e, SOME’lerimizde çalışan siber güvenlik uzmanlarımızın ise 6.439’a ulaşmasının haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Paydaşların da desteği ile bu alanda daha da güçleneceklerini vurgulayan Karagözoğlu, “Bankacılık ve finans sektörü dijitalleşme öncü sektörlerimizin başında yer alıyor. Bu gün pek çok işlemi dakikalar, hatta saniyeler içerisinde gerçekleştirebiliyor, bankacılık uygulamaları aracılığıyla otomatik olarak ödemelerimizi gerçekleştiriyor, yatırımlarımıza yön verebiliyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle elimizdeki mobil telefonlarımız birer cüzdan haline geldi.  Her an her yerde banka hesabı açabiliyor, hesaplarımıza erişebiliyor, bankacılık işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyoruz.  Sektör büyüklüğü ve işlem hacmi düşünüldüğünde, bankacılık ve finans sektörü de siber güvenlik açısından çok daha önemli bir hal alıyor” sözleriyle siber güvenliğin bankacılık açısından önemine değindi.

Finans sektörüne yönelik düzenlenen siber saldırıların daha büyük zararlara yol açabileceğini hatırlatan Karagözoğlu, “Bankacılık ve finans sektörünün bu denli kritik olması ve bu sektörde siber güvenlik farkındalığının artırılması amacıyla bugün gerçekleştirmek üzere bir araya geldiğimiz Finans Sektörü Siber Kalkan Tatbikatına 40 kurum ve kuruluştan 133 uzmanın katılım sağladığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Katılım sağlayan tüm SOME’lerimize teşekkürlerimi sunuyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Konuşmaların ardından iki gün sürecek tatbikat başladı. Katılımcılar kendileri için hazırlanan siber tehdit ve saldırı senaryoları ile siber mücadele etmek için ter dökecek. İki günün sonunda kazananlar belli olacak.