İstanbul’da 6G Konferansı Düzenlendi

İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 6'ncı nesil kablosuz haberleşme teknolojisi çalışmaları kapsamında "6G Konferansı" düzenledi. 2 gün sürecek konferansın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “6G teknolojilerinde dijital sıçrama ile birlikte siber güvenlik en önemli önceliğimizdir" dedi.

Bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişimin baş döndürücü hızlara ulaştığını, aynı zamanda oyunun kurallarının da değiştiğini ifade eden Karaismailoğlu, bilgiyi üretmek, üretilen bilgiyi ürüne dönüştürmek ve bu ürünü dünyaya tanıtmak sayesinde gelişme ve kalkınmanın mümkün olabileceğini söyledi.

Yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka kavramlarının önemine işaret eden Karaismailoğlu, "Bilişim sektörünü bu üç fazda başarıya ulaştırabilirsek Türkiye, hem cari açığını kapatmada hem de ihracatta büyük bir mesafe katedecek. Bunun için de sizin gibi gençlerin yetişmesi, Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olması son derece önemli. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin baş döndüren hızı, pandemi döneminde gelişen yeni iş modelleriyle birlikte katlanarak arttı. Esnek ve evden çalışmalar, e-eğitim, e-ticaret ve hatta e-eğlence modellerindeki baş döndürücü yükseliş, internet erişim hızında ve kapasitelerinde artışı gerekli kılmıştır. Kullanım sayılarındaki ve sürelerindeki yükselişler, sektörün büyümesine de önemli katkılar sağladı. 2021 yılında ülkemizdeki bilişim sektörü, bir önceki yıla göre yüzde 20'ye yakın büyüdü. 2003'teki 88 bin kilometre olan fiber hat uzunluğumuzu 5,5 katına çıkararak 488 bin kilometreye çıkardık. Tabii ki yeterli değil çok daha artıracağız” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Haberleşme Sektörü Çok Hızlı Bir Değişim Yaşıyor

Programda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir konuşma yaptı. Haberleşme sektörünün çok hızlı bir değişim yaşadığını belirten Sayan, haberleşme ekosisteminde yerliliği ve milliliği en ön plana aldıklarını söyledi.

6G'de fiziki ürünlerin dışında en büyük sermayenin standartlarla ilgili sahip olunan patentler olduğunu aktaran Sayan, "Bu vizyonla yerlilik, millilik, AR-GE çalışmalarımızda 6G'nin patentlerini şimdiden yapmaya hazır bir grup olarak çalışmaya devam edeceğiz" sözleriyle yapacakları çalışmaların sinyallerini verdi.