Nefes Kesen Yazılım Maratonu Tamamlandı

BTK Akademi ve Huawei Türkiye AR-GE işbirliğinde düzenlenen “Kodlama Maratonu” tamamlandı.

BTK Akademi ile Huawei Türkiye AR-GE işbirliğinde Gerçekleşen “Kodlama Maratonu” düzenlenen ödül töreni ile tamamlandı. Programın açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, bilgi ve iletişim teknolojisinin geleceğinin gençlerin elinde olduğunu söyledi. Teknoloji ile ilgili çalışmalar yürütürken öncelikle daima gençleri ve çocukları teknolojiye yönlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Sayan, “Bu arzu ile BTK Akademiyi kurduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile bilim ve teknolojide atılım hamlesinin sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmek hedefi ile kurumsal bir akademi olma yolunda çalışmalarımızı daha da hızlandırdık ve güçlendirdik. Yerli ve milli kaynaklarla kurulmuş olan BTK Akademi Online Eğitim Platformu zor zamanlardan geçtiğimiz ve online eğitimin ön plana çıktığı pandemi döneminde gençlerimizin eğitim kapısı oldu ve geçmişte ne kadar önemli bir adım attığımızı bize göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.  

Projenin mimarlarından olan Huawei şirketi ile ilgili duygularını da dile getiren Sayan, “Çin ile Ülkemiz arasında kökleri tarihe dayanan güçlü bir iş birliği bulunuyor. Tarihi İpek Yolu Doğu ve Batı medeniyetleri arasında bir köprü olarak hizmet vermiş, toplumlar arasında kültürel alışverişlerin yanı sıra, ülkeler arasında ticaretin yanında teknoloji transferine de imkân sağlamıştır. O dönemlerde İpek Yolu üzerinden taşınan en önemli mal olan ipek, bu gün dijital çağda yerini veriye bırakmıştır. Bu gün her iki ülkenin de genç nüfusu, kalifiye iş gücü, bilgi birikimi, ekonomik ve teknolojik kapasitesi ortak paydamız olarak öne çıkıyor. Keza; G20 ülkeleri arasında Çin Devleti ile ülkemiz arasında yıllardır en hızlı büyüyen ülke verilerinde dostane ve tatlı bir rekabet ile birlikte tepeyi temsil ediyoruz” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Veri Üretimi İnsanlık Tarihinin Hiçbir Döneminde Bugünkü Kadar Hızlı Olmadı

Kodlamayı günümüzün alfabesi olarak tanımlayan Sayan, “Veri artık en değerli hazine. Teknoloji sayesinde veri üretimi insanlık tarihinin hiçbir döneminde bugünkü kadar hızlı olmadı. Genişbant internet altyapısının yaygınlığı ve veri hızlarında yaşanan muazzam ilerleme, veri işleme ve depolama teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, üretilen verinin büyüklüğü devasa boyutlara ulaştı. Dünyanın sahip olduğu veri miktarı bu gün 40 zettabyte’ı aştı. Yakın gelecekte pek çok nesnenin cihazın internete bağlı olacağı ve buna bağlı olarak üretilen veri miktarının da 2025 yılında 175 zettabyte'a ulaşacağı tahmin ediliyor. Daha çarpıcı bir ifadeyle son 2 senede üretilen veri miktarı, insanlığın başlangıcından itibaren toplanmış veriden daha fazla. Hal böyle olunca bu gün veriyi anlamlandıran, değer üreten, katma değer yaratanlar kazanıyor” bilgisini paylaştı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Fikriniz Varsa Bilgiyle Yoğurup Ürüne Dönüştürebilirsiniz

Bu alanda en önemli konunun parlak bir fikir bulmak olduğunun altını çizen Sayan, “Yazılan bir oyun veya uygulama eğer başarılı ise kısa süre yaygınlaşarak onlarca ülkeden milyonlarca kez indirilebiliyor ve bu uygulamayı geliştirenler çabalarının karşılığını alabiliyorlar. Bu durum yazılım dünyasına ilgi duyan gençlerimiz için büyük motivasyon sağlıyor. Milyarlarca kullanıcıya erişmek için iyi bir fikre sahip olmak ve bunu uygulamaya geçirebilecek yazılım becerisine sahip olmak yeterli oluyor. Tabi burada temel yarış biraz da girişimcilik ruhunda gizli. İyi bir girişimci; zaten var olan yoldan giden değil, yeni bir yol çizen, yolu kısaltan veya daha manzaralı ve konforlu yoldan gidilmesini sağlayandır. Ben buradaki genç arkadaşlarımızın var olan ile yetinmeyeceklerine, zekâları, yetenekleri ve azimleri ile yeni yollar keşfedeceklerine,  insanımıza katma değeri yüksek ürünler geliştireceklerine gönülden inanıyorum. Bizler de her zaman gençlerimizin en büyük destekçileri olacağız” diyerek bu anlamda gençlerin yanında olacaklarının teminatını verdi.

Kendi teknolojimizi kendimizin üretmesi gerekliliğini vurgulayan Sayan, “Eminim hepiniz takip ediyorsunuz, Türk girişimcilerin kurdukları oyun şirketlerinden ikisi dış yatırımcılar tarafından satın alındı. Bu şirketler için ödenen meblağ, yıllardır çeşitli sektörlerde köklü firma olarak bilinen birçok şirketin değerinden fazladır. Burada en önemli konu şirketlerin değeri değil, dış dünyadan satın alma konusunda ilgi görmeleri ve Türk girişimcilerin başarısıdır. İyi bir fikrin, iyi bir ürünün her zaman alıcısı olacağının anlaşılmasıdır. Buradan da görüyoruz ki dijital girişimcilik günümüzün en geçerli iş modellerinden birisi olma yolundadır. Girişim fikirlerinin neredeyse %80’inin yazılım üzerine olduğunu görüyoruz. Dünyaya 20 yıl önce yön veren şirketler enerji şirketleri veya finans şirketleriyken günümüzde piyasaların önde gelenleri çoğunlukla bilişim ve özellikle de yazılım şirketleri. Fikriniz varsa, fikrinizi bilgi ile yoğuruyor ürüne dönüştürebiliyorsanız kapılar açılıyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında herkes için önemli fırsatlar ve güçlü bir potansiyel var. En önemli sermaye ise bilgi ve emek. Sizler inşallah ışıl ışıl parlayan gözleriniz ve güçlü motivasyonunuz ile ülkemizi daha da ileriye götürecek ve büyük başarılara imza atacaksınız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Başkan Karagözoğlu: Dünyanın En Önemli Firmaları Teknoloji Firmaları

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da ödül törenine katıldı. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığından bahseden Karagözoğlu, “Neredeyse her şeyin internete bağlanabilmesi ile beraber, 2016’da 2,9 milyar dolar değerinde bir pazara sahip olan nesnelerin internetinin, yıllık % 43’lük bir büyüme ile 2021 yılı sonunda 17,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu oranda bir büyümeye en büyük katma değeri sağlayan teknoloji şüphesiz yapay zekâdır. Bugün hâlihazırda yapay zekâ; finans, savunma sanayi, sağlık, bilgisayar oyunları, pazarlama ve ulaşım gibi daha birçok alanda kullanılıyor. Bu durum tüm ülkeler için bilişim teknolojileri ve özellikle yazılım alanında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını daha da öne çıkarıyor.  Bankacılıktan, otomotive, eğitimden, sağlığa ve güvenlik hizmetlerine kadar her alanda hizmetlerin dijital ortamlara aktarılması ile yazılım alanına olan talep de artıyor” dedi.

Dünyanın en önemli firmalarının teknoloji firmaları olduğunu dile getiren Karagözoğlu, Bizler de elektronik haberleşme sektöründe güçlü altyapıların oluşturulması adına çalışmalarımızı sürdürürken, geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizin yetişmesi için bilgi ve iletişim teknolojileri alanında eğitimler veriyor yetişmiş insan kaynağımızı nicelik ve nitelik bakımından artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Yerli ve milli teknolojilerin üretimi için kendi kaynaklarımızın en temelinde yetkin personel yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bilişim sektörünün daha da geliştirilmesine yönelik atılacak her adım, ülkemizin bu alanda küresel pazar payı ve ihracatının artırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle biz de BTK olarak ülkemizde bilişim alanında insan kaynağının geliştirilmesine ve eğitime büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde bulunan genç nüfusun önemli bir avantaj olduğuna dikkat çeken Karagözoğlu, “Özellikle 5G konusunda gençlerimizi bu alana yönlendirmek ve onların potansiyelinden yararlanmak adına paydaşlarımızla çalışmalar yürütüyoruz. ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi gibi köklü eğitim kurumlarında lisansüstü eğitim gören gençlerimize işletmecilerimiz ile destek oluyoruz. İşletmeciler ile üniversiteleri bir araya getirerek yürütmüş olduğumuz 5G Vadisi Açık Test Sahası çalışmaları ile işletmeciler ve bu konuda ürün geliştiren firmalar, yazılımları ve ekipmanları test etme imkânı buluyorlar. Burada yapılan çalışmalar ve testler katılımcılara bilgi birikimi ve tecrübe sağlarken, 5G teknolojisinde ihtiyaç duyulan deneyimli uzmanların yetişmesine katkı sağlıyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından maratonu başarıyla tamamlayarak 2 bin 368 kişi arasından sıyrılan 10 yarışmacıya ödülleri takdim edildi.