Proje Yönetim Zirvesi İstanbul’da Yapıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Figen Kılıç İstanbul’da Proje Yönetim Zirvesi’ne katıldı.

İstanbul’da düzenlenen Proje Yönetim Zirvesi’nde Endüstri 4.0 konuşuldu. Programa katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Figen Kılıç, Endüstri 4.0’ın birçok otomasyon sistemini, veri alışverişi ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terim olduğunu ve nesnelerin interneti, internet hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünü olduğunu vurguladı.

Kılıç, sanayi devriminin en önemli özelliklerini şöyle sıraladı: “Fiziksel, dijital ve biyolojik dünyaların sınırlarını ortadan kaldıran teknolojileri devreye sokması, bugünkü dönüşüm, 3. Sanayi Devriminin bir uzantısı değil hızı, kapsamı ve sistemlerin etkisinden dolayı farklı bir değişim. Halihazırdaki değişimler lineer değil, üstel bir trend izliyor. Üretimde eski ile bağlantıları kesip yepyeni bir sayfa açıyor. Bu değişikliklerin içeriği ve yoğunluğu, tasarım, üretim, yönetim ve sistemlerin etkileşimindeki değişimi ve dönüşümü kaçınılmaz hale getiriyor” dedi.

Planlı, minimum hatalı ve daha az kaynak kullanarak daha düşük maliyetli üretim, minimum enerji kullanarak min ısı üretmek, stok israfını ortadan kaldırmak, yüksek hızda ve güvenilirlikte çalışmayı Endüstri 4.0’ın ana hedefleri olarak açıklayan Kılıç, “Endüstri 4.0’ı tek başına akıllı üretim ile sınırlı tutamayız. Tüm çevresel faktörlerin ve süreçlerin yenilenmesi ve akıllandırılması kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Kılıç, Endüstri 4.0’ın kazançlarını ise “Endüstri 4.0 yaklaşımıyla, üretim ekonomisinde rekabet gücü, sürdürülebilirlik, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretimi, üretim sektörlerinde % 4-7 verimlilik artışı oluşacak ekonomi ve rekabet avantajıyla yıllık % 3’e kadar artış” olarak açıkladı.