Siber Kalkan 2019 Sona Erdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin desteğiyle düzenlenen Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı’nın kazananları ödüllerini aldı.

Bu yıl ilk defa; teknik altyapı, soruların hazırlanması, yazılımlar ve değerlendirmelerin BTK tarafından hazırlandığı Siber Güvenlik Tatbikatı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 farklı ülkeden, 19 takımda bulunan yaklaşık 90 yarışmacının katılımıyla sona erdi.

Ödül Töreni’nde konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, siber saldırıların küresel niteliğinin arttığını ve gerek hedef gerekse etki alanı açısından ülkelerin ve tüm siber uzayın güvenliğinin sağlanmasının zorlaştığını ifade etti.

Siber tatbikatların ülkeler arası deneyim paylaşımı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Karagözoğlu, "Yaptığımız siber tatbikatların ülkeler arası deneyim paylaşımı ve iş birliği açısından önemli bir araç olduğunu vurgulamak isterim. Bunun için ülkelerin, uluslararası düzeyde koordinasyon, iş birliği, bilgi paylaşımı ve iletişim kabiliyetlerini eş zamanlı olarak ortaya koyması elzem hale geliyor. Ülkeler arasındaki ikili ve bölgesel anlaşmalar, siber güvenlik alanındaki iş birliğini güçlendiren önemli adımlar olarak öne çıkıyor" açıklamasında bulundu.

Başkan Karagözoğlu: Tatbikatın Tüm Altyapısı USOM Tarafından Yapıldı

Söz konusu tatbikatın teknik altyapısının ve senaryolarının Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bünyesinde hazırlandığına dikkati çeken Karagözoğlu, "USOM bünyesinde tamamen kendi imkânlarımızla geliştirilen teknik altyapımız ve senaryolarımız ile uluslararası ölçekte bir tatbikatı başarıyla tamamlamamızdan duyduğum memnuniyeti de bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Takımların, hazırlanan senaryolar doğrultusunda siber olaylara müdahale kabiliyetlerini güçlendirmek ve hazırlık seviyelerini artırmak adına önemli bir tecrübe edindiklerini belirten Karagözoğlu, "Hepimiz takımların kıyasıya rekabetine birlikte şahit olduk ve zorlu mücadelenin ardından etkinliğimizi tamamladık. 2 gün boyunca edinilen kazanımlarla hepimiz için güzel bir tecrübe olan tatbikatımıza katılarak bizleri onurlandıran her bir ülkeye teşekkür ediyoruz. Türkiye'den güzel anılarla ayrılmanızı diliyoruz ve tatbikat boyunca edindiğimiz kazanımlarla birlikte gelecekte de siber güvenlik alanında başarılı iş birliğimizi sürdürmek istiyoruz temenni ediyoruz" dedi.

Tatbikatta, İspanya'dan gelen takım birinci oldu. Litvanya, ikinci olurken, Türkmenistan üçüncü sırayı oldu. Yarışmaya katılan diğer tüm takımlara da katılım sertifikası takdim edildi.

Fotoğraflar