Bakan Yardımcısı Sayan: Altyapılarımız ile Sektördeki Gelişmeleri Destekleyecek Kapasiteye Sahibiz

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası tarafından “Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı” başladı. Çalıştayda siber savunma konusu tüm detaylarıyla ele alınacak.

Siber güvenlik sektörünü bir araya getiren etkinliğin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı. Sayan dijital dönüşümün öneminden bahsetti. Sayan, “Bugün artık dijital dönüşüm bir seçim ya da tercih değil, tamamen bir zorunluluk. Dijital dönüşüm ve yeni teknolojiler güçlü altyapılar ile mümkündür. Bu güne kadar yapmış olduğumuz doğru ve yerinde yatırımlarla, karada, denizde, havada ve uzayda güçlü ve alternatif altyapılarımız ile bu gelişmeleri destekleyecek kapasiteye sahibiz” dedi.

Yapılan saldırıların küresel boyutlarına dikkat çeken Sayan, “Küresel boyutta gerçekleşen kimlik avı saldırılarına baktığımızda,  2022 yılının ilk üç ayında kaydedilen saldırı sayısının ilk kez 1 milyonu aştığını görüyoruz. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan “2022 Küresel Risk Raporu”na göre; siber saldırılar, iklim değişikliği ve salgından sonra en büyük küresel risklerden biri olarak gösteriliyor. Araştırmalara göre;  her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor” bilgisini paylaştı.

Siber saldırıların amaçlarına da değinen Sayan, “Siber saldırıların amacı maddi çıkar temininin ötesine geçmiş, bir ülkenin ve bir şehrin altyapısını çökertmek, hastane, su elektrik ve trafik sistemleri gibi hayati altyapıları işlemez hale getirmek, korku yaymak, ülkelerin itibarını zedelemek gibi eylemlere dönüşmüştür” dedi.

Siber güvenlik alanında yapılan çalışmaları daima ileri götürmek istediklerini vurgulayan Sayan, “Siber güvenlikten sorumlu kurumlar ve kişiler olarak yetkinliklerimizi her zaman bir üst noktaya taşımamız önem arz ediyor. Siber güvenlik uzmanlığı zahmetli ve emek isteyen süreçlerden geçmeyi ve yeni teknolojilerle olduğu kadar zamanla da yarışmayı gerektiriyor. İşte bu noktada ihtiyaca cevap vermek için siber olaylara müdahale süreçlerine hâkim olmak, kapasitemizi geliştirmek önem kazanıyor. Teorik ve teknik bilgilerin, uygulamaya ve pratiğe döküldüğü tatbikatlar, siber güvenlik olgunluğumuzu ölçmek, güçlü ve zayıf yanlarımızı tespit etmek için çok büyük bir fırsat sunuyor” ifadelerini kullandı.