Başkan Karagözoğlu: Metaverse Türkiye Ekonomisi İçin Önemli Sonuçlar Doğurabilir

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Metaverse ve Din” konulu sempozyumda konuştu. Karagözoğlu, Metaverse’ün fırsatları ve tehditlerinden bahsetti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumda, “Metaverse ve Din” konusu konuşuldu. Teknolojik gelişmelerin bir getirisi olarak hayatımıza giren Metaverse hakkında konuşan Karagözoğlu, “Metaverse, sadece teknik ve ekonomik boyutları ile değil, bireysel ve toplumsal boyutları ile de üzerinde konuşulan konular arasında yer alıyor.  İnsanların dijital kimlikleri ile artırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon uygulamaları veya diğer cihazları kullanarak buluşabileceği, çalışabileceği, sanat galerilerini gezebileceği, spor müsabakalarını izleyebileceği ve oynayabileceği birbirine bağlı sanal topluluklardan oluşan bir dünyayı konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Metaverse’ün insanların kendi istekleriyle oluşturacağı bir hayal dünyası olduğunu söyleyen Karagözoğlu, “İnsanlar kendilerini hayal ettikleri bir biçimde avatarlar ile temsil ederken, avatarları için alışverişler yapabiliyor, arazi satın alabiliyor, istediği ülke ve mekânlara geziler yapabiliyor. Yeni sanal dünyanın teknoloji, eğitim, sağlık, giyim gibi pek çok alanda sunduğu imkânları ve onlara yönelik talepleri yatırım fırsatına çevirmek isteyen birçok firma ise metaverse yatırımları yapıyor. Hayal edilen Metaverse henüz bir bilim kurgu romanı konusu gibi görünse de gelişen teknolojiyle beraber siber dünyadaki büyük değişim aslında çok da uzakta değil” dedi.

Bu yeni teknolojinin de fırsatları olduğu gibi tehditleri de olabileceğine değinen Karagözoğlu, “Metaverse ile mahremiyetin ihlali, siber tehditler, yönetişim, etik değerler, mülkiyet, sosyal hayat ve sağlıkla ilgili bir takım olumsuzluklar,  siber zorbalık gibi birçok kavram da daha çok düşünülmesi, düzenlenmesi ve takip edilmesi gereken konular olarak karşımıza çıkıyor. Metaverse'e yönelik toplum algısı hakkında bilgi toplamaya yönelik yapılan bir araştırmaya göre, araştırmaya katılanların % 77’si, metaverse’in sanal dünyaya bağımlılık, gizlilik ve mahremiyet sorunları ile zihinsel sağlık rahatsızlıklarına neden olabileceği yönünde endişeler dile getiriyor” bilgisini paylaştı.

Metaverse konusunda henüz kabul görmüş ortak protokoller, standartlar, sistemler ve altyapı bulunmadığını da hatırlatan Karagözoğlu, “İstanbul Topkapı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de bu çerçevede Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi açacaklarını duyururken,  TRT, bir ilke daha imza atarak, sanal dünyada yayıncılığa yönelik altyapı çalışmalarına başladığını dile getirmiştir. Metaverse teknolojisi hala emekleme aşamasında olsa da e-ticaret, eğitim, kültür ve turizm, oyun ve e-sporun Türkiye'de metaverse fırsatlarından faydalanması muhtemel kilit sektörler olarak karşımıza çıkıyor.  Genç nüfusu göz önünde bulundurduğumuzda bu yeni alanlar için Türkiye çok büyük bir pazar olmak birlikte, sektörün büyük bir üreticisi olma potansiyeline sahiptir. Bu da Türkiye ekonomisi için önemli sonuçlar doğurabilir” sözleriyle bu alanda ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.