Başkan Karagözoğlu: İçinde Bulunduğumuz Dönem Bireylerin Dijitalleşmesinin Ötesindedir

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu Türkiye Bilişim Derneği ev sahipliğinde düzenlenen “TBD Kamu – BİB’25 ve BİMY’29 Büntünleşik Etkinliği” açılış töreninde konuştu. Karagözoğlu, dijitalleşmenin öneminden bahsetti.

TBD tarafından bu yıl ‘’Dijital Gelecek ve Ötesi” teması ile düzenlenen “TBD Kamu – BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği” teknoloji dünyasının öne çıkan isimlerini bir araya getirdi. Programın açılışına katılan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Dijital Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?” ve “Dijital Gelecek İçin Bize Düşen Görev Nedir?” soruları ve bunlara verilecek cevapların, geleceğimizi şekillendireceğini aktaran Başkan Karagözoğlu, “Günümüzde teknolojik gelişmeler ve internet kullanımının artması ile beraber, insanların kamu hizmetlerinden beklentileri de değişiyor, dönüşüyor. Küresel boyutta İnternet kullanıcıları sayısı 5 milyarı aşarken, mobil internet aboneliği ise dünya nüfusunun %80’ine ulaşmış durumda” sözleriyle günümüzün dünyasındaki dijitalleşmenin önemini vurguladı.

Karagözoğlu, salgın döneminde dünyamızda ve ülkemizde internet kullanımının arttığını söylerken, Dünya Ekonomik Formuna göre dijital dönüşümün sosyal ve ekonomik açılardan önümüzdeki 10 yıllık süreçte 100 trilyon dolara ulaşacağını ifade etti.

Makinelerin dijital çağdaki öneminden bahseden Karagözoğlu, “Ülkelerin bu çağa uyumu ölçülürken, sadece internet abone sayısı veya mobil kullanıcılara bakılmıyor, endüstrinin ne kadar dijitalleştiği, şehirlerin, evlerin, altyapı sistemlerinin ne kadar akıllı olduğu da önemli bir gösterge haline geldi. Bu anlamda makineler arası iletişim (M2M) abone sayısını da yakından takip ediyoruz” dedi.

Dijital değişim oranlarının Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde seyrettiğini kaydeden Karagözoğlu, yapılan yatırımlar sayesinde; karada, denizde, havada ve uzayda tüm bu gelişmeleri destekleyecek güçte olduklarını belirtti.

BTK’nın ülke haberleşme altyapılarına yaptığı çalışmalardan da söz eden Karagözoğlu, “Ülkemizde fiber altyapı uzunluğu 488 bin Km’yi aşmış durumda. Son 7 yılda fiber altyapımızı neredeyse ikiye katladık. Fiber altyapımızdaki bu gelişme internet hızlarının artışına ve kullanılan veri miktarına da önemli katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Teknolojik alanda yetişmiş insan kaynağının ülkeler için önemini hatırlatan Karagözoğlu, “Dijital becerilerin artmasına yönelik olarak Kurumumuz bünyesindeki BTK Akademi ülkemizin dört bir yanına teknoloji alanında eğitimler götürüyor ve kayıtlı kullanıcı sayımız 1 milyonu aşmış durumdadır” bilgisini paylaştı.

Başkan Karagözoğlu: 6G Teknolojisine Şimdiden Hazırlanmaya Başladık

Karagözoğlu’nun gündeminde 5G konusu da yer aldı. 5G teknolojisinin sunduğu büyük fırsatların yanında olası risklerinin de olduğunu belirten Karagözoğlu, “Bakanlığımız ve BTK öncülüğünde 5G’ye mümkün olduğunca yüksek oranda yerli ve milli ürünleri kullanarak kendi güvenilir altyapımız ile geçişi sağlamak ve bilgi birikimimizi sonraki nesil haberleşme teknolojilerine aktarmak öncelikli hedefimizi oluşturuyor” dedi. Başkan Karagözoğlu, 6G teknolojisine de şimdiden hazırlanmaya başladıklarının müjdesini verdi.

Dijitalleşmenin hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra, dijital teknolojinin yaşantımıza farklı riskler getirdiğini söyleyen Karagözoğlu, “Sosyal ve ekonomik hayatın dijitalleşmesiyle siber güvenliğin; milli güvenliğin bir parçası ve milletlerin refahını etkileyen büyük bir faktör ve bu mücadelede en büyük gücümüz Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve ülkemizdeki sektörel oluşumlar SOME’lerdir. SOME sayımız 2.100’ü geçerken bu platformlara kayıtlı uzman sayısı ise 6.500'e yaklaşmış durumdadır” açıklamasında bulundu. Sözlerine bu bağlamda düzenlenen tatbikatlarla devam eden Karagözoğlu, katılımcı sayılarını sektör gelişimi açısından değerlendirdi.

Başkan Karagözoğlu, ülkemizin siber güvenlik noktasındaki başarısını rakamlarla anlatarak konuşmasını noktaladı.

Kamu, üniversite ve özel sektör bilişim alanındaki tüm paydaşların buluştuğu etkinlik üç gün boyunca devam edecek.