Bakan Yardımcısı Sayan: TRABİS’in Hayata Geçirilmesinin Ülkemiz Adına Önemli Bir Adım

Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu ev sahipliğinde, “İnternet Alan Adları Yetki Belgesi Takdim Töreni” düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği ile “.tr” uzantılı alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi yetkisi ODTÜ’den BTK’ya geçti. Bu kapsamda düzenlenen etkinlikle kayıt kuruluşlarına ve uyuşmazlık hizmet sağlayıcılarına faaliyet belgeleri teslim edildi.

Programa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, TRABİS’in hayata geçirilmesinin ülkemiz adına önemli ve etkili bir adım olduğunu söyledi. “.tr” Ağ Bilgi Sisteminin kısaltması olan TRABİS hakkında bilgi veren Sayan, “TRABİS ile temel olarak “.tr” uzantılı alan adları tahsisi, mümkün olduğunca çevrimiçi ve belgesiz yapılacak. Böylece “ .tr” uzantılı alan adları sayısı artacak ve yeni pazarlar oluşturularak uygun bir rekabet ortamı sağlanacak. Tüm bu gelişmelerle birlikte günümüze kadar herhangi bir mevzuatı olmayan bu alan, düzenleyici bir çerçeveye kavuştu” ifadelerini kullandı.

Sayan, “.tr gibi ccTLD uzantılı alan adlarının sıkı kurallar altında tahsis edilmesi, alan adı ücretlerinin yüksek olması,  bürokratik işlemlerin fazla olması, ikamet etme veya vatandaşlık şartı aranması gibi koşulların talep edilmesi hallerinde, alan adı almak isteyen taraflar, .tr uzantılı alan adları yerine .com, .net gibi gTLD uzantılı alan adlarını tercih ediyordu. Bu durum gTLD uzantılı alan adlarına talebi artırıyor ve ülkelerin ekonomik açıdan kayıplar yaşamasına sebep oluyordu” sözleriyle bu alanda daha önce yaşanan sorunlara da değindi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Alan Adlarından Elde Edilen Gelir Ülkemizde Kalacak

TRABİS ile tüm yaşanan sorunların ortadan kalkacağını kaydeden Sayan, “Bu vesileyle işlemlerin hızlı ve kolay olması ücretlerin makul seviyelerde tutulması sağlanacak. Böylece,  “.tr” uzantılı alan adlarına olan talep artacak. Daha da önemlisi alan adları için yurt dışına giden ciddi bir kaynak da Ülkemizde kalmış olacak” dedi.

En fazla “.com”, “.net” gibi belgesiz ve hızlı alınabilen jenerik alan adlarını ile ilgili talep olduğu bilgisini paylaşan Sayan, “Bu uygulamadan dolayı binlerce kişi “com.tr” yerine “.com” uzantılı alan adlarını satın alıyor ve milyonlarca dolar yurtdışındaki özel şirketlere gidiyordu. İşte TRABİS ile bu sorun ortadan kalkacak” diye konuştu.

TRABİS’in faaliyete geçmesi ile tüketicilerin zorunlu durumlar haricinde alan adına başvuru, yenileme gibi işlemlerini sadece BTK tarafından yetkilendirilmiş olan kayıt kuruluşları ile yapabileceklerini söyleyen Sayan, yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne aracılık edecek bir mekanizmayı hayata geçirdiklerini de sözlerine ekledi.

Başkan Karagözoğlu: Alan Adları ile İlgili İşlemler Güvenli Bir Zemine Oturdu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da programın açılışına katıldı. Alan adları alanında yaşanan gelişimden söz eden Karagözoğlu, “Alan adları pazarı, son yıllarda ciddi oranda bir büyüme yakaladı. 2000’li yılların başlarında dünyadaki internet kullanıcılarının %30’u ABD’de yer alıyordu. Dolayısı ile internet protokolü için kullanılan numaraların neredeyse tamamına yakını ABD’ye tahsis edilmişti. Bu sorun IPv6 ile aşıldı. Günümüzde, kullanıcıların yalnızca  %6.4'ü Amerika’da yer alıyor. Bulunduğumuz yıl itibarı ile internet kullanıcı sayısı dünyada 5 milyarı aştı. Bu sayı toplam dünya nüfusunun %69'una karşılık geliyor. İnternet kullanımında ise ilk sırada Asya kıtası yer alıyor. Bu da gösteriyor ki artık internet kullanım yoğunluğu tek bir ülkede toplanmıyor” şeklinde konuştu.

Alan adları hususunda düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Karagözoğlu, bu konuda ülkelerin tek başlarına yapacakları düzenlemelerin çözüm olmayacağını dile getirdi.

Alan adlarının düzenlenmesi hususunda mevzuatın, internetin hızlı gelişimine ayak uyduracak bir şekilde esnek olarak tasarlanmasını hedeflediklerine dikkat çeken Karagözoğlu, “Tüm bu çalışmalarla birlikte alan adları ile ilgili işlemler daha güvenli bir zemine oturdu. Biliyorsunuz ki üstlendiğimiz görevler gereği bizim için en önemli şey dijital dünyadaki güvenliğimiz. Sayısallaşmanın etkilerini her an hissettiğimiz bir ortamda, siber güvenliğimizi göz ardı edemeyiz. TRABİS’in açılışı ile birlikte itibarımızı korumak adına önemli bir adım daha atmış olacağız. Milli uzantımızın adını daha çok duyurmuş olacağız ve ülkemiz adına önemli bir kazanç elde edeceğiz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından kayıt kuruluşlarına ve uyuşmazlık çözüm hizmet sağlayıcılarına faaliyet belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Fotoğraflar