Uzman Yardımcılığı

Uzman yardımcılığına atama

Giriş sınavında başarılı olanlar ilgisine göre arşiv araştırmasının veya güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu olması kaydıyla sınava başvurularına göre bilişim, teknik veya idari uzman yardımcısı kadrolarına atanırlar. Atama işleminden önce adaylardan ayrıca 4 adet vesikalık fotoğraf (4,5x6 cm.) istenir.

Giriş sınavını kazananların, belirtilen süre içinde yukarıda sayılan belgelerle birlikte Kuruma başvurmaları gerekir. Öngörülen süre içinde geçerli bir mazereti olmaksızın başvuruda bulunmayanlar ile gerekli belgelerini tamamlamayanların veya bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesine göre atamaya engel halleri tespit edilenlerin atama işlemleri yapılmaz.

Uzman yardımcılarının çalışma düzeni

Uzman yardımcıları, görevlendirildikleri birimlerde ilgili uzmanlarla birlikte ve onların gözetiminde çalışırlar. Uzmanlar; uzman yardımcılarına gerekli mesleki bilgileri vermek, uzman yardımcılarının görevlerine intibaklarını sağlamak, işlerin yürütülmesi hususunda beceri kazanmalarına, yazılı ve sözlü ifade yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak ve yol göstermekle görevlidirler.

Çalışma ve yetiştirme planı

Uzman yardımcıları için, uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları amacıyla Daire Başkanlığınca ilgili birim yöneticilerinin görüşleri de alınmak suretiyle bir çalışma ve yetiştirme planı hazırlanır.

Başkan tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya konulan bu plan;

Türkiye’nin idari yapısının, Devlet personel rejiminin, Kurumun teşkilat yapısı, görevleri ve mevzuatı ile çalışma düzeninin, regülasyon ve elektronik haberleşme sektörünün tanıtılmasını,

Yazışma, rapor yazma, arşivleme, bilimsel çalışma, araştırma ve inceleme teknikleri konularında gerekli bilgi ve yeteneğin kazandırılması ile bilgisayar ve diğer büro donanımları kullanımının geliştirilmesini,

Kurumun çalışma alanıyla ilgili; konferans, seminer ve eğitim programlarına, sosyal, kültürel ve özellikle uzmanlık gerektiren etkinliklere aktif olarak katılım yoluyla tecrübe kazandırılmasını ve temsil kabiliyetinin geliştirilmesini sağlamayı amaçlar.

Bu amaçlarla uzman yardımcılarının, ihtiyaç duyulan konularda belirli programlar dâhilinde eğitim almaları ve birimlerde uygulamalarda bulunmaları sağlanır.

Adaylık eğitimi

Uzman yardımcıları bu dönemde öncelikle, 27/6/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik ile bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre hazırlanan program dâhilinde temel ve hazırlayıcı eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimlerde başarılı olan uzman yardımcıları çalışma ve yetiştirme planı çerçevesinde, görevlendirildikleri birimlerde uygun görülecek sürelerde staj yaparlar. Uzman yardımcıları staj çalışmalarının sonunda bir rapor hazırlayarak birim yöneticilerine teslim ederler. Raporda, birimdeki çalışmalarını ve incelediği mevzuatı özetler ve görüş ve düşüncelerini belirtir.

Uygulamalı eğitim

Uygulamalı eğitim, adaylık eğitimlerini tamamlayan uzman yardımcılarının birimlerin çalışmalarında görev alarak uygulamayı öğrenmelerini ve Kurumun faaliyet alanıyla ilgili program ve etkinliklere katılımları yoluyla mesleki bilgi ve deneyimlerini artırmalarını sağlamayı amaçlar.

Uygulamalı eğitim çalışmaları uzman meslek personelinin refakatinde yürütülür. Uzman yardımcıları hakkında yanında çalıştığı birim yöneticileri ile uzmanlar tarafından uygulamalı eğitim dönemi sonunda Değerlendirme Formu doldurulur ve 100 puan üzerinden not verilir. Bu raporlar ilgilinin dosyasına konulmak üzere bağlı bulunduğu birim yöneticisine teslim edilir.

Uzman yardımcılarının görev ve yetkileri

Uzman yardımcılarının görev ve yetkileri şunlardır:

  • Görevlendirildikleri birimin iş ve işlemlerini yürütmek.
  • Uzmanlarca yapılacak araştırma, inceleme ve diğer çalışmalar için gerekli bilgi ve belgeleri toplamak, ön hazırlıkları yapmak, gerektiğinde tek başına araştırma ve inceleme çalışmaları yapmak.
  • Mesleki bilgilerinin geliştirilmesinde yararlı olacağı ilgili birim yöneticilerince belirlenen yayınları takip etmek ve talep edilmesi halinde bu yayınlara ilişkin özet ve eleştirileri kapsayan bir raporu yöneticisine sunmak.
  • Verilen yetki çerçevesinde denetleme çalışmalarını yürütmek.
  • Kurum içi ve dışı toplantılar ile inceleme ve araştırma programlarına katılmak.
  • İlgili birim yöneticisi veya uzmanlarca verilecek benzeri görevleri yerine getirmek