Genç Girişimciler Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Festivalinde Buluştular

İzmir Teknoloji, Bilim ve İnovasyon Festivali(TECH İzmir) İzmir’in bağımsızlığının 100. Yılı sebebiyle oluşturulan anma ve kutlama programlarına İzmir Valisi Yavuz Selim Koşger, İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve bürokratların katılımıyla başladı.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Tech İzmir-Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Festivali” etkinliğinde teknoloji ve inovasyonun, bugünü ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Programın açılışında konuşan Karagözoğlu, günümüz dünyasında teknolojinin önemine vurgu yaparak, teknolojinin yaşadığı değişim ve dönüşümle birlikte hayatımıza olan etkisinden bahsetti. Blok zincir, yapay zekâ, nesnelerin interneti, Metaverse ve Web3 gibi kavramlara değinen Karagözoğlu, etkinlikte bu konuların konuşulmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Küresel internet kullanıcılarının, 2022 yılının başında yaklaşık 5 milyara yükseldiğini ve bu durumun dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 62,5’ini kapsadığını ifade eden Karagözoğlu, “Çevrimiçi geçirilen süre 2022 yılında yaklaşık 7 saate çıktı. Ortalama bir insanın günde 7-8 saat uyuduğunu düşünürsek, normal bir internet kullanıcısı, uyanık kaldığı sürenin %40’ından fazlasını internette çevrimiçi geçiriyor” diyerek internetin hayatımızdaki yerine vurgu yaptı. Sosyal medya kullanıcılarının durumuna da değinen Karagözoğlu, günümüzde 4,6 milyar sosyal medya kullanıcısının bulunduğunu belirtti.

Başkan Karagözoğlu: Yeniçağın Petrolü Olarak Adlandırılan ‘’Veri’’ Miktarı Arttı

Başkan Karagözoğlu, “Veri miktarının niceliksel artışı sonucu hayatımıza giren büyük verinin analiz edilmesi ve kullanılması noktasında da yapay zekânın önemi arttı ve artmaya da devam edecek. Bunun farkında olan tüm şirketler, artık yatırımlarını yapay zekâ, makine öğrenimi, derin öğrenme gibi konulara yapıyor. Dell Technologies’in araştırmasına göre, dünya çapındaki 3 bin 800 şirketin yüzde 80’i önümüzdeki 5 yıl içinde yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapmayı planlıyor” dedi.

Yapay zekanın oluşmasında ve gelişmesinde “Nesnelerin İnterneti” kavramına da değinen Başkan Karagözoğlu, nesnelerin interneti ve yapay zekanın altyapı olarak haberleşme teknolojisinin de küresel dengeleri değiştirecek nitelikte teknolojiler olabileceğini belirtti. Konuşmasında 5G-6G teknolojisine de değinen Karagözoğlu, “Bu teknolojiyle birlikte veri aktarımının yanı sıra, yüksek kapasiteli, gecikme süresi sıfıra yakın ve düşük maliyetli bir iletişim altyapısının da oluşacağını, 5G teknolojisiyle birlikte; otonom araçlar, akıllı şehirler, uzaktan yapılan ameliyatlar ve robotların iş hayatında aktif yer almasının yaygınlaşacağını ve bunun insanlığa yeni bir çağın kapısını aralayacağını” ifade etti.

Bu çağ ile birlikte veri güvenliğinin öneminin oldukça artacağını söyleyen Karagözoğlu; kamu, finans, sağlık, enerji ve tedarik zinciri gibi kişisel verilerin ve birçok işlemin bir arada yürütüldüğü alanlarda güvenliğe çok daha fazla ihtiyaç duyulduğu söyleyerek, “Blok Zincir Teknolojisi”nin bu noktada veri güvenliğini ve şeffaflığını hedeflediğini dile getirdi. Metaverse konusuna da değinen Karagözoğlu, “2022 yılı sonunda 28 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen Metaverse, en büyük teknoloji firmalarının birbirlerine rakip olduğu büyük potansiyel taşıyan bir alan. Dijital deneyimlerin Metaverse evrenine kaymasıyla birlikte farklı senaryolara göre 2 ila 12 trilyon dolar arasında bir pazar oluşması bekleniyor” dedi.

İnternet ile Birlikte Oyun Sektörü de Dönüşüme Uğradı

Konuşmasında gençlere de seslenen Başkan Karagözoğlu, “Dijitalleşme sürecinin en önemli parçası olan internet, hiç şüphesiz oyunlar üzerinde de önemli bir dönüşüme yol açtı. Ülkemizde internet teknolojilerinin etkin bir şekilde yaygınlaşması ile dijital oyunlar, bugün gençlerin en çok rağbet gösterdiği alanlardan biri haline geldi” dedi. Pandemi dönemiyle birlikte dijital oyun sektörünün 2021 yılında, küresel oyun pazarında 175,8 milyar dolara ulaştığını aktaran Karagözoğlu, Türkiye’nin de oyun sektörü alanında 2021 yılı gelirlerinin 880 milyon Dolar’dan 1.2 milyar Dolar’a yükseldiğini ifade etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, İzmir Kalkınma Ajansı ve BTK Akademi özelinde “Oyun Geliştirici” programının imzalandığını açıklayan Karagözoğlu, bu sayede gençlere ve bu alanda yapılacak her türlü çalışmayı destekleyecekleri söyleyerek, bundan gurur ve mutluluk duyacağını belirtti. Bu noktada yerli ve milli üretim kavramına vurgu yapan Karagözoğlu, “BTK Akademi” bünyesinde 2017 yılından bu yana düzenlediğimiz eğitimlerle çok sayıda gencimiz kendilerini yazılım konusunda geliştirme ve yeni beceriler edinme fırsatı buldu ve bulmaya devam ediyor” dedi. “BTK Yaz Kampları” projesiyle birlikte kodlama alanında ortaokul, lise ve üniversite çağındaki gençleri eğitim ağlarına kattıklarını açıklayan Karagözoğlu, amaçlarının Türkiye’nin 81 ilinde bu kampları düzenlemek olduğunu ifade etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Bilim, teknoloji ve inovasyonun; bugün burada düzenlenen etkinlik benzeri organizasyonlarla daha da gelişeceğine olan inancım tam” diyerek sözleri ile konuşmasını tamamladı.