BTK Tarafından 4 Şirkete Yetkilendirme Belgesi Verildi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından elektronik haberleşme ve posta sektöründe faaliyet gösteren 4 şirkete yetkilendirme belgesi verildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen “Yetki Belgesi Takdim Töreni”nde elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan 3 ve posta sektöründe 1 şirket olmak üzere 4 firmaya “Yetkilendirme Belgesi” verildi.

Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün bilgi toplumu ve sayısal ekonomi için olmazsa olmaz bir araç olduğunu vurgulayan Kurum Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “İşletmelerin gerek bilgi toplumunun birer parçası olan vatandaşlara sundukları gerekse kendi aralarında gerçekleştirdikleri faaliyetler de sayısalı ekonominin itici gücüdür. Elektronik haberleşme ve posta sektörü teknolojideki gelişmelerle birlikte yoğun iş gücünün olduğu bir sektörden bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün yoğun olarak kullanıldığı bir sektör haline dönüşmektedir” şeklinde konuştu.

Başkan Sayan sektörle ilgili şu verileri de paylaştı: “Bugün itibariyle

Türkiye'de elektronik haberleşme sektöründe 450 posta sektöründe 32 hizmet sağlayıcı BTK’dan yetki belgesi alarak hizmet sunmaktadır. Posta sektörümüzde yaklaşık 65000 kişi çalışmakta olup posta sektörü ülkemizin önemli bir istihdam kaynağıdır. Elektronik haberleşme sektöründe elde edilen gelirler 2017 yılında 50 milyar lirayı aşmış posta hizmetlerinden elde edilen gelirler 2017 yılı sonu itibarı posta sektörünün toplam cirosu Kargo taşımaları ile birlikte 10 milyar lirayı aşmıştır. İnternet ve posta sektörü günlük hayatımızda bu kadar önemli hale gelmiş ancak günlük hayatta özellikle internetten alışverişlerde Vatandaşlarımızın mağduriyetini neden olabilecek dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek için çok dikkatli olmamız gerekiyor.”

BTK koordinasyonunda BTK, BKM, MASAK, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi paydaşlarla çalıştaylar düzenlediklerini dile getiren Sayan, “Özellikle sahte siteler ve kredi kartı bilgilerinin çalınması yoluyla yapılan dolandırıcılık vakalarının e-ticarete olan güveni azalttığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle 3D Secure iki faktörlü otantikasyon gibi uygulamaların zorunlu hale gelmesi son yıllarda ülkemizde e-ticaret gelişimine önemli katkı sağlamıştır. Örneğin bugün Türk Hava Yolları gibi şirketlerimiz bugün satışlarının %50 online olarak yapmaktadır bu alanda döner ekonomik büyüklüğe bakıldığında söz konusu rakamların ciddi artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Yaşanan olumsuz tecrübeler firmalarımız ve kurumlarımız için birçok döneminin alınmasına vesile olmuştur. Online dolandırıcılık vakalarının önlenmesine yönelik mücadele için kamu kurumlarında bu işte spesifik saha mücadelesi yapan operasyonlar ekipler kurulmuştur” açıklamalarında bulundu.

Mücadele gücü ve imkanlara orantılı olarak suçluların da arttığına dikkat çeken Sayan, “Günün belirli saatlerinde pishing içeriği barındıran siteler sadece arama motorları üzerinden gidildiğinde pishing sayfalarını kullanıcısının karşısına çıkaran uygulamalar, telefona bulaştırılarak kredi kartı bilgisi 3D Secure şifresini ele geçiren zararlı yazılımlar son bir yıl içinde karşılaştığımız en çarpıcı örnekler arasındadır. Diğer yandan kişisel verilerin gizliliği de müşterilerine e-ticaret işlemlerine güvenini doğrudan etkileyen bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenli bir siber ortam yaratamayan ülkelerde e-ticaretin istenilen seviyelerde büyümesi pek mümkün olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Başkan Sayan konuşmasını “Bu noktada ben yeni bir yetki belgesi vereceğimiz şirketlerin de çok hassas olmasını rica ediyorum” çağrısıyla noktaladı.

Sayan’ın açılış konuşmalarının ardından Yetki Belgesi alacak şirketler kendilerini tanıtan sunumlar yaptılar. Belgelerini alan işletmelerin isimleri ise şöyle:

·      Alfa Net Telekomünikasyon-Elektronik Haberleşme Sektörü

·      Günay Mutlu Bilişim Hizmetleri Telekomünikasyon-Elektronik Haberleşme Sektörü

·      Turbo Net Telekomünikasyon- Elektronik Haberleşme Sektörü

·      TR Lojistik Hizmetleri-Posta Sektörü

Fotoğraflar