Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Tanıtıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ülkenin e-ticaret verilerinin de açıklandığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Dijital Tanıtım Toplantısı'na katıldı.

Pandeminin tüm hayatı derinden etkilediğini belirten Sayan, son yıllarda yukarı doğru ilerleyen bir çizgi izleyen internet kullanımının, salgınla birlikte daha da çok arttığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bizim gündemimizde dijital ekonomi, dijital ticaret, dijital Türkiye, geleceğin şehirleri var” sözünü hatırlatan Sayan, “Biz bu bilinç ve planlamayla çalıştık. Dijital Dönüşüm de Milli Teknoloji Hamlesi de bizim Cumhurbaşkanımız liderliğinde yürüdüğümüz yolun haritaları. Ve zaman bu haritaların kıymetini daha da artırdı. 5G, yerli solunum cihazı, siber güvenlik ya da insansız hava araçları. Hepsi dün olduğundan daha kıymetli. Çok büyük bir altyapı ve insan kaynağı hamlesi yaptık. Bir zihniyet devrimini başardık. Şimdi; amiyane tabirle bunu süsleme vakti. İnce ayarlar, sektörel stratejiler, hassas ve olabilecek en uzun vadeli planlamalar yapmalıyız. İnşallah bugünlere geldiğimiz gibi bundan sonrasını da başaracağız” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan, “ETBİS’e yapılan bildirimler neticesinde, toplanan tüm veriler için gerekli metodolojinin oluşturulması, genel e-ticaret hacminin belirlenmesi, e-ticaret hacminin sektör, il ve demografik özellikler gibi değişkenler bazında dağılımına ilişkin istatistiklerin Resmi İstatistik Programı kapsamında üretilmesi, öngörü çalışmalarının yapılarak e-ticarete ilişkin daralma ve genişleme dönemlerinin tespit edilmesi ve bu istatistiki bilgilerin aylık olarak kamuoyuyla paylaşılması, orta ve uzun vadeli e-ticaret politikalarının oluşturulması ve iktisadi olarak değerlendirilmesi çalışmaların önemli bir kısmını oluşturuyor” dedi.  

Bakan Yardımcısı Sayan: Bu Protokol ile Daha Detaylı Bilgilere Ulaşmak Mümkün Olacak

Ulaştırma Bakanlığı olarak bu alanda yaptıkları çalışmalara değinen Sayan, “BTK tarafından da posta sektöründe faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılardan istatistiki bilgiler toplanıyor. Ancak sağlıklı bir şekilde elde edilen e-ticaret verileri olmadan toplanan posta sektörü verileri önemli oranda eksik kalıyor. Bu kapsamda imzalan protokol ile BTK’ya iletilecek verilerle birlikte Türk posta sektörüne yönelik çok daha detaylı bilgilere ulaşmak mümkün hale gelecek. Ayrıca posta sektörünün en önemli dinamiklerden birinin e-ticaret olduğu düşünüldüğünde, bu verilerin posta sektöründe hizmet kalitesi, kullanıcı hakları ve tüketici şikâyetlerinin çözümü gibi pek çok alanda BTK’ya daha etkin ve yerinde düzenleme yapılması hususunda önemli bir girdi sağlayacağını düşünüyorum.  Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan e-ticaret verileri BTK’nın alıcı odaklı bir posta sektörüne geçişte yapmayı planladığı kapsamlı düzenlemeler için de önemli bir istinat noktası olacak” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: E-Ticaretin En Önemli Boyutlarından Birisi Güvenlik

E-ticaretin güvenli yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Sayan, “Güvenlik ve kişisel verilerin mahremiyeti, e-ticaret hizmetlerinin daha yaygın bir şekilde yayılmasının önündeki en önemli engel. 2009 yılında, AB ülkelerindeki internet kullanıcılarının üçte biri, çevrimiçi alışveriş yapmamalarının ana nedeni olarak ödeme güvenliği ve kişisel veriler ile ilgili çekincelerini dile getirmişlerdi. 2015 yılında bu oran yaklaşık % 25'e düşmüş olsa da, hala üstesinden gelinmesi gereken en önemli sorun olmaya devam ediyor.  Bakanlığımız koordinasyonunda BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (USOM)’da sürdürülen çalışmalar ile oltalama siteleri, zararlı yazılım yayan internet adresleri ve ülke genelinde kritik kurum ve kuruluşlardaki tehditler ve zafiyetlere karşı önleyici faaliyet gerçekleştiriyoruz. USOM çalışmaları kapsamında, 2019 yılında 20.081, 2020 yılı Haziran ayı itibariyle 16.330 zararlı bağlantı tespit edilerek kontrolleri yapıldı ve altyapı seviyesinde erişimi engellendi” bilgisini paylaştı.

Bakan Yardımcısı Sayan, bu konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı ile her türlü işbirliğine ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulayarak konuşmasını noktaladı.