Başkan Karagözoğlu: Siber Dünya Devletleri İçine Alacak Kadar Güçlü

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, IDC Türkiye tarafından dijital ortamda düzenlenen “Future of Trust” etkinliğine katıldı.

Başkan Karagözoğlu konuşmasında, siber güvenliğin ülkeler için önemine dikkat çekti. Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimi sayesinde artan bilgisayar ve internet kullanımının hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğini dile getiren Karagözoğlu, “Teknoloji geliştikçe bilgi çoğaldı, bilgi artışı gerçekleştikçe de teknoloji, yepyeni bir şekle büründü. Ama beraberinde bazı sorunları da getirdi. Bilişim ve internetin dünyada bir anda yaygınlaşması, kullanıcılara kolaylık ve özgürlük tanısa bile bilgi güvenliği adına bir tehdit unsuru oluşturduğu için bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin ve güvenilir bir şekilde kullanılması hepimiz için elzem hale geldi. Bundan yaklaşık 25 yıl önce dünya nüfusunun yalnızca yüzde biri kadarı internet kullanıyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise milyarlarla ifade edilen sayılara ulaştık. Yaklaşık 4 milyar insanın internete erişimi var ve buna her saniye yenileri ekleniyor. Çocuklarımız daha okul hayatına başlamadan online dünyaya adım atıyor. Sayı haneleri yükseldikçe internete olan bağımlılığımız, bu bağımlılığımız arttıkça da verilerimiz artıyor. Ve biz, her geçen gün büyüyüp giden bu siber dünyada daha savunmasız hale geliyoruz. Tabi gerekli önlemleri almazsak” dedi.

Siber dünyanın devletleri içine alacak kadar güçlü olduğunu söyleyen Karagözoğlu, “Artık bunun öneminin belki daha da farkındayız bugün. Siber dünyanın ve onun güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız pandemi süreci bir kez daha gözler önüne serdi. Virüsün kısıtladığı hayatımızın normallerini internet üzerinden yaşadığımız için siber dünya da daha çok önem kazandı. Biz de Kurum olarak, vatandaşlarımızın siber ortamda “Koronavirüs” veya “Covid-19” konulu siber saldırılardan korunması için alınması gereken tüm tedbirleri aldık. Pandemi sürecinde hem vatandaşlarımızın hem de işletmecilerimizin güvenliği için ilk andan itibaren gerekli tüm önlemleri hayata geçirdik” bilgisini paylaştı.

Karagözoğlu: Pandemi Sürecini Kolaylaştıracak Tüm Önlemleri Aldık

Pandemi sürecindeki hayatın tüm noktalarını göz önünde bulundurarak hayatı kolaylaştıracak tüm tedbirleri aldıklarını söyleyen Karagözoğlu, “Koronavirüs (COVID-19) salgınının tüm hızıyla yaşanmakta olduğu ve insanların sosyal izolasyon amacıyla zamanının önemli bir bölümünü evde geçirdiği bugünlerde, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektronik haberleşme ve posta sektörü diğerlerini destekleyen önemli sektörler olarak öne çıktı. Bunlara ek olarak ülkemizde haberleşme sektöründe hizmet veren işletmecilerle yapılan çalışmalar kapsamında, işletmecilerin hizmet sürekliliğini anlık olarak takip ettik. Artan band genişliğine istinaden ses ve veri trafikleri izlenerek olası darboğaz durumunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağladık. Yine bu süreçte örgün eğitime ara verilmiş olması nedeniyle eğitimlerin çevrimiçi (online) devam edebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı online eğitim platformu olan EBA sistemlerinin trafikleri işletmeciler ile yapılan çalışmalar ile hizmet sürekliliği ve herhangi olası bir soruna karşı USOM tarafından izlendi. Yaptığımız analizler ve aldığımız önlemler neticesinde iletişim altyapımızda hizmet sürekliliğini etkileyen herhangi bir sorun yaşamadığımızı da memnuniyetle iletmek isterim” şeklinde konuştu.

Önleyici tedbirlerin yanında tamamen kendi kaynaklarıyla geliştirdikleri ve makine öğrenmesi ile yapay zekâ imkânlarını temel alan KASIRGA, AVCI ve AZAD olarak adlandırılan uygulamalar ile bu dönemde artan siber saldırılara karşı da teyakkuz halinde olduklarını dile getiren Karagözoğlu, Bu kapsamda yapılanları ise şöyle sıraladı: “Yapılan inceleme ve zararlı yazılım analizleri sonucunda mobil uygulamalar ve zararlılar için imzalar oluşturduk ve bu zararlı aktivitelerin hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağladık. Some İletişim Platformu üzerinden, Covid 19 ile alakalı tehdit istihbarat raporu yayınladık. Rapor içerisinde 42 adet zararlı yazılım incelemesi ve 569 adet zararlı yazılım bilgisi paylaşıldı. Tehdit istihbaratı çalışmalarında en çok bilinen konferans uygulamalarının sahtelerini tespit etmek için imzalar yazarak tehdit avcılığı yaptık ve bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda 146 adet sahte konferans uygulaması tespit ettik ve gerekli işlemleri uyguladık. Özellikle uzaktan çalışma yönteminin kullanımının artması nedeniyle uzaktan yönetim servislerini (Remote Desktop vb.) taradık. 7816 adet zafiyet tespit edildi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara SİP üzerinden ve resmi yazı ile gerekli uyarıları yaptık. Covid 19 ile alakalı 482 adet zararlı dropper ve komuta kontrol merkezini engelledik. Yapay zekâ kullanılarak COVİD-19 virüsü ile alakalı alan adlarına yönelik taramalar yaptık.”