Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Kurul Toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda Düzenlendi

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Kurul Toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Gerçekleştirilen toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı.

ESB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çerikçi ve üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Sayan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin günümüzde ulaştığı durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişimin, yaşadığımız döneme büyük etkileri olduğunu belirten Sayan, erişim sağlayıcılarının bu noktada önemli bir payı olduğunu ifade etti. Sayan, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen 460 işletmecinin 330’u yani işletmecilerin %72’sinin halihazırda Erişim Sağlayıcıları Birliği üyesi. Bu tablo bize esasında erişim sağlayıcıların ve bu birliğin ne kadar önemli bir görevi icra ettiğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım yoğunluğunun her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da beraberinde birtakım tehditler getirdiğini söyleyen Sayan, “Bakanlığımız ve ilişkili kuruluşumuz olan BTK ve paydaşlarımızın iş birliği ile milletimizin internetin avantajlarından faydalanmaları ve zararlarından korunmaları için, büyük bir titizlikle gece gündüz demeden çalışıyoruz.” dedi. Önümüzdeki dönemde de siber güvenlik alanında yapılan çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini kaydeden Sayan, “Türkiye Yüzyılı’nda önümüzdeki dönemde bu kazanımları çok daha ileriye taşıyacak ve ülkemizi bölgesinde ve dünyada kabul edilen caydırıcı bir “Siber Güç” haline getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: “Savunmadan güvenliğe, eğitimden sağlığa her alanda milli teknoloji üretimi ve kullanımı çok önem verdiğimiz bir konu.”

Günümüzde ülkelerin tam bağımsızlığı ve güvenliği konusunda üretilen teknolojilerin yerli ve milli olmasının önemini vurgulayan Sayan, “Cumhurbaşkanımız liderliğinde başlatılan "Milli Teknoloji Hamlesi" ile hedeflenen yerli ve milli üretim bizi belirsizliklerden, saldırıya açık olmaktan koruyacak olan yegane kurtarıcıdır.” diye konuştu.

İnternet kullanıcı sayısı ve kullanım miktarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla arttığına değinen Bakan Yardımcısı Sayan, “İnternet abone sayımız 91 milyon ile nüfusumuzun üzerine çıkmış durumda. Abonelerimizin aldığı hizmetin kalitesi de hızla artıyor. Fiber abone sayımız %20’den fazla artarak 6 milyonu aştı. Artık sabit internet abonelerimizin neredeyse üçte biri fiber abonelerden oluşuyor. Bu gelişim muhakkak ki fiber altyapı yatırımlarına verdiğimiz önemin bir sonucudur.” açıklamasında bulundu.

Bakan Yardımcısı Sayan: “Türkiye yüzyılı, milletimizin asırlık hayallerini gerçekleştirip çok daha büyük hedeflere yürüme azmidir.”

Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında hedeflerinin çok daha büyük olduğunun altını çizen Sayan, “Çok yüksek hızda internet abone sayımızı kısa vadede 10 milyona çıkarmak, mobil interneti tüm abonelerin kullanabilmesi ve sabit internet yaygınlığını %30’lar seviyesine çıkarmak hedeflerimiz arasında. Orta ve uzun vadede çok daha kapsamlı olarak altyapı yatırımlarını artırarak fiber imkanını tüm yurda yaygınlaştıracağız.” şeklinde konuşarak önümüzdeki sürecin Türkiye için bir “Şahlanış Dönemi” olacağını ifade etti.

Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeyle birlikte veri üretimi ve paylaşımında olağanüstü bir artış yaşandığının altını çizen Sayan, “Erişim Sağlayıcıları olarak büyük bir veri akışının ana omurgasını sağlayan sizlere oldukça büyük görevler düşüyor. Son derece önemli bir alt yapı ve insan kaynağına sahip olan siz erişim sağlayıcılarının sadece abonelik hizmetleri ve erişimdeki kalitenin yükseltilmesi değil, aynı zamanda bu alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli ARGE çalışmalarına da mesai harcamanız önem arz ediyor.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.