Post & Parcel Uluslararası Zirvesi Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde Düzenlendi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) öncülüğünde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ve Türkiye kargo ve lojistik sektörünü bir araya getiren Post & Parcel Uluslararası Zirvesi’nde konuştu.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizi doğrudan etkileyen deprem felaketi sonrası posta hizmet sağlayıcılarının, afet bölgesine kritik önemdeki malzemelerin taşınmasında ve dağıtımında önemli rol üstlendiğini belirten Karagözoğlu, “Deprem felaketi sonrasında, afet bölgesine yardım malzemelerinin hızla taşınması ve dağıtılması noktasında posta hizmet sağlayıcıları, afet bölgesine gerekli malzemelerin taşınmasına yardımcı oldular. Ayrıca, posta hizmet sağlayıcıları afet sonrası yardım kampanyalarına da destek verdiler. Afetzedelere yardım malzemeleri göndermek isteyen vatandaşlar, posta hizmet sağlayıcıları aracılığıyla malzemelerini afet bölgesine gönderdiler. Bu sayede, yardım malzemelerinin güvenli ve hızlı bir şekilde afet bölgesine ulaştırılması sağlandı.” açıklamalarında bulundu.

Başkan Karagözoğlu, “Bakanlığımız ve Kurum olarak gerek elektronik haberleşme gerekse posta sektöründe, deprem sürecinde yoğun çalışmalar yürüttük, yürütüyoruz. Her alanda ülke olarak yaralarımızı sarmanın ve daha da gelişmiş imkanlarla yolumuza güçlü adımlarla yürüme azmi ve gayreti içerisindeyiz. İnşallah hep birlikte daha da güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Ben bu vesile ile deprem sürecinde vermiş olduğu desteklere nedeni ile posta ve kargo sektörümüzün tüm çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Son yıllarda hızla gelişen teknolojik yeniliklerle birlikte, posta ve kargo sektöründe de büyük değişimler yaşandığına şahit oluyoruz.

En eski ve en önde gelen haberleşme yöntemlerinden biri olan posta hizmetlerinin günümüzde dijital dönüşümden en çok etkilenen, değişen ve gelişen sektörlerden birini oluşturduğunu kaydeden Başkan Karagözoğlu, “Ülkemizdeki gelişmelere baktığımızda, internet hizmetlerinde yaşanan gelişmeler, bireylerin tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve e-ticarete olan ilginin artması ile beraber, posta ve kargo sektörünün de ile hızla geliştiğini, değiştiğini ve dönüştüğünü görüyoruz. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, 2022 yılı içerisinde kargo gönderilerinden elde edilen gelirlerin bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %87 artarak 28,9 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. Sektöre yapılan yatırımların ise 2022 yılında 2,6 milyar TL’yi aştığı kaydediliyor.” açıklamalarında bulundu.

Yapılan düzenlemeler ile özellikle posta hizmetlerinin sunulmasından kaynaklanan trafik sıkışıklıkları ve çevre kirliliği gibi negatif dışsallıkları bertaraf etmeye yönelik adımlar attıklarını belirten Karagözoğlu, “Amacımız posta sektörünün, uluslararası örnekler ve ülkemiz ihtiyaçları göz önünde bulundurularak düzenlenmesidir.  Bununla birlikte, e-ticaretin etkisiyle büyüyen posta pazarında hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyetini de en önde tutuyoruz. Tüm posta hizmet sağlayıcılarımızın da bu amaçla çalışmalarına yön verdiğine inanıyoruz.” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Kuşkusuz iyiyi daha da iyileştirmek, güçlüyü daha da güçlendirmek ve hızlıyı daha da hızlandırmak noktasında posta ve kargo sektörünü geliştirmeye ve desteklemeye devam ediyoruz.

Karagözoğlu, “Sektörde, Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş ulusal ve yerel düzeyde olmak üzere toplam 40 posta hizmet sağlayıcısı bulunuyor. Posta hizmet sağlayıcılarımız ülke genelinde 9500’ü aşkın noktada şube ve acenteleri ile 90.000’i aşkın personel ile hizmet veriyor. 2022 yılındaki posta gönderisi hacminin 1,7 milyar adet seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yaygın hizmet noktaları ve dağıtım ağı sayesinde ülkemizde kargo gönderilerinin %61’i kabul edildikleri günü takip eden iki gün içerisinde sahiplerine ulaştırıyor. Bu rakam dört güne kadar uzayan ancak hizmet sunulan sathın da fiziki olarak daha büyük olduğu ABD ve Avrupa Birliği rakamlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kilometrekare bazında bu bölgelerle başa baş bir hıza eriştiğimizi görüyoruz.” dedi.

Kurum Başkanı Karagözoğlu, “Bu bağlamda bizler kamu tarafı olarak düzenlemelerimiz ile sektörümüzün önünü açıyor, denetimlerimizle hizmetlerin insanımıza düzenlemelere uygun olarak her geçen gün artan kalitede ve hızda sunulmasını hedefliyor ve ülkemizin her noktasında daha da kaliteli hizmet sunulmasını sağlamaya öncülük ediyoruz. Elbette bu öncülük, bizlerle birlikte çalışan, başarılı ve güçlü paydaşlarla birlikte bir anlam ifade ediyor. Ülkemiz için büyük bir katma değer oluşturduğuna inandığım kargo ve lojistik sektörünün sizler sayesinde çok daha iyi bir noktaya taşınacağına inancım tamdır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.