TRABİS’in Tanıtımı Kamuoyuna Yapıldı

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde, düzenlenen programda .tr Ağ Bilgi Sistemi TRABİS tanıtıldı. Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haziran sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam internet kullanıcısı sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında yapılan sıralamada ilk 20 içinde, Avrupa ülkeleri arasında ise ilk 5'te yer aldığını söyledi.

Mevzuat çalışmaları neticesinde alan adı tahsis işlemlerinde köklü değişikliklere gidildiğini belirten Karaismailoğlu, “Öncelikli olarak rekabetçi ve serbest bir pazar oluşturulması amacıyla alan adı yönetimi ve alan adı satış hizmetleri birbirinden ayrıldı” dedi.Karaismailoğlu, alan adlarıyla ilgili müşterilere yönelik işlemlerin yapılmasını sağlayan "Kayıt Kuruluşları" ile "TRABİS"in yani ".tr" alan adı sistemini yöneten kayıt otoritesinin ayrıldığına da dikkat çekti.

Bakan Karaismailoğlu: Alan Adlarıyla İlgili İşlemler Daha Güvenli Ve Hızlı Zemine Oturdu

Bakanlığın, TRABİS için yapılan çalışmalarda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve ODTÜ ile eş güdümlü ve verimli bir süreç yürüttüğünü söyleyen Karaismailoğlu, “Bu yenilikle ".tr" uzantılı alan adlarının sayısının önemli ölçüde artacağı şimdiden öngörebilir” şeklinde konuştu.

TRABİS ile temel olarak ".tr" uzantılı alan adlarının tahsisinin mümkün olduğunca çevrim içi ve belgesiz yapılacağını vurgulayan Karaismailoğlu, “ Bundan önce, '.tr' uzantılı alan adlarının sıkı kurallar altında tahsis edilmesi, alan adı ücretlerinin yüksek olması, bürokratik işlemlerin fazla olması gibi durumlar söz konusuydu. Binlerce kişi 'com.tr' yerine 'com' uzantılı alan adlarını satın alıyor ve milyonlarca dolar yurt dışındaki özel şirketlere gidiyordu. TRABİS ile bu sorun ortadan kalktı. Artık '.tr' uzantılı alan adlarına olan talep artacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: İnternet Alan Adları Ayrı Bir Önem Kazandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da .tr Ağ Bilgi Sistemi TRABİS’in tanıtım töreninde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan, “Küreselleşen günümüz dünyasında internet; iletişim kurmanın, hizmet ve ürün satabilmenin, bankacılık işlemlerinin ve hayatımızı kolaylaştıran sayamayacağımız daha birçok işlemin en kolay, en hızlı ve en maliyetsiz yolu” dedi.  Sayan, “İnternet alan adları da ayrı bir önem kazandı. Günümüzde internet alan adları tıpkı bir marka, ticaret unvanı, işletme adı gibi kurum/kuruluşları, işletmeleri tanıtmaya ve onları diğerlerinden ayırt etmeye yarayan en önemli araçlardan birisi” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Belgesiz Olarak İlk Gelen İlk Alır

İnternet alan adlarına ilişkin BTK tarafından hazırlanan mevzuat ile alan adı tahsis işlemlerinde 1990 yılından bu yana ODTÜ tarafından yürütülmüş olan alan adı tahsis yöntemlerinde köklü değişikliklere gidildiğini belirten Sayan, “Bakanlığımız tarafından İnternet Alan Adları Yönetmeliği hazırlanmış ve Yönetmelikle “.tr” uzantılı alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi görev ve yetkisi BTK’ya verilmiştir” açıklamasında bulundu.

Sayan, “Düzenlemelerin getirdiği diğer bir yenilik TRABIS öncesi süreçte belgeli olarak tahsis edilen “com.tr”, “org.tr” ve “net.tr” uzantılı alan adlarının belgesiz olarak ilk gelen ilk alır prensibiyle tahsis edilmesi başladı ve bu yöntem ile birlikte alan adı tahsis işlemleri kolaylaştırıldı” bilgisini verdi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Dolandırıcılık Vakalarına Karşı Önlem Alınmakta

TRABİS’le gelen diğer bir yeniliğin alan adlarının kötüye kullanımını önlemek amacıyla oluşturulan “tahsise kapalı alan adları” ve “tahsisi kısıtlı alan adları” listeleri olduğunu söyleyen Sayan, “ Buna ek olarak, USOM tarafından tamamen iç kaynaklarla geliştirdiğimiz yerli ve milli AZAD adı verilen yapay zeka tabanlı uygulama ile alan adları üzerinden yapılabilecek phishing adını da verdiğimiz dolandırıcılık vakalarına karşı önlem alınıyor” sözleriyle konuşmasını noktaladı.