Uluslararası Yakın Yörünge Küp Uydu ve Küçük Uydu Konferansı ve Semineri BTK’da Düzenlendi

Telekomünikasyon Uydu ve Elektronik Sanayicileri İş İnsanları Derneği TUYAD tarafından düzenlenen “Uluslararası Yakın Yörünge (LEO), Küp Uydu ve Küçük Uydu Konferansı ve Semineri” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde gerçekleşti. Düzenlenen konferansa, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı.

Başkan Karagözoğlu, uydu teknolojilerinin ülkelere dünya genelinde siyasi, stratejik, askeri, teknolojik ve ekonomik alanlarda önemli avantajlar sunmakla birlikte; iletişim, navigasyon ve dünyanın gözlenmesi alanında da çok önemli katkılar sağladığını belirtti.

Karagözoğlu, ”İşte tam da bu nedenle ülkemiz, bu katkılardan topyekün yararlanabilmek için uydu sektöründe kapasitesini ve rekabet gücünü artırmaya yönelik projelerini sürdürüyor. Uzun zaman önce gelişmiş ülkelerden aldığı teknolojik destekle uydu teknolojilerine adım atan Türkiye, bugün kendi haberleşme ve keşif gözlem uydularını yerli ve milli imkânlarla yapabilir hâle gelmiş, uzay endüstrisi içinde çok uzun süredir çeşitli rollerde varlık gösteren bir ülkeye dönüşmüş, üstelik bu varlığını istikrarlı şekilde sürdürmek ve daha da büyütmek için girişimlerde bulunan bir sürecin içine girmiştir.  Bu atılımın gerisinde ise aslında çok sayıda kurum ve kuruluşunun uzun yıllar öncesine dayanan çok sayıda projesi, emeği ve iş birliği bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Uydu teknolojilerinin, milli üretimin şart olduğu hassas sektörler arasında ilk sırada olduğunu ifade eden Karagözoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ve BTK olarak; 2018 yılında Uydu Teknolojileri ile ilgili hedeflerimizi stratejik planlarımız içerisine aldık. Türkiye Uydu Vadisi adını verdiğimiz projemiz kapsamında gerekli ekosistemdeki yerli ve yabancı aktörlerle çalışmalarımız devam ediyor. Ülkemizde küçük uydulara ilişkin de birçok araştırma-geliştirme projeleri geliştiriliyor.  Türkiye’nin İlk Küp Uydusu İTÜpSAT1’in, 2009 yılında yörüngeye fırlatıldığı günden bu yana giderek artan bir ivmeyle Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, TÜRKSAT, İstanbul Teknik Üniversitesi, ASELSAN, TUSAŞ gibi çok değerli Kurumlarımız, üniversitelerimiz ve şirketlerimiz tarafından bu alanda çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Ülkemizin verisinin ülkemizde kalması ve kişisel verilerle ilgili yasal düzenlemelere uyulması önceliklerimiz arasında

Türkiye’de hizmet sunmak isteyen ulusal ve uluslararası uydu firmaları ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Başkan Karagözoğlu, “Ülkemizdeki operatörlerle eşit şartlarda hizmet sunulması, mevcut milli uydularımıza olumsuz etkilerinin olmaması, milli güvenlikle ilgili düzenlemelerimize uyulması, ülkemizin verisinin mümkün mertebe ülkemizde kalması ve kişisel verilerle ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlanması hususları öncelikli beklentilerimiz arasında yerini alıyor.” açıklamasında bulundu.

Karagözoğlu, “Özellikle son zamanlarda TÜRKSAT haricinde bazı yerli şirketlerimizin Yakın Yörünge Uydularına ilgilerinin arttığını görüyoruz. Bu şirketlerimizin de gönderdikleri uydular üzerinden hizmet sunum şartlarının belirlenmesi için çalışmalarımız devam ediyor ve kısa bir süre içerisinde bu çalışmaları da tamamlamayı planlıyoruz. Bununla birlikte, ülkemiz adına uydu göndermek isteyen şirketlerimiz için de ihtiyaç duydukları ITU koordinasyon süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlamak üzere gerekli adımları atıyoruz. Yakın Yörünge uyduları konusunda ülkemiz menfaatlerini en üst seviyede tutarak, haberleşme alanında güçlü yürüyüşümüze güç katacak şekilde tüm paydaşlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.