XII. Lojistik ve Ticaret Toplantısı Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Tarafından Düzenlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan, Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen XII. Lojistik ve Ticaret Toplantısı’na katıldı.

Lojistik ve Ticaret sektörünün önemli isimlerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Sayan, Türkiye’deki lojistik, e-ticaret ve posta sektörünün bugünü ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sözlerine Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden ve depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızı anarak başlayan Sayan, “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.” ifadesinde bulundu. Gerçekleşen depremlerin tüm Türkiye’yi derin bir üzüntüye sevk ettiğini belirten Sayan, “Depremin yaşandığı ilk andan itibaren posta ve haberleşme sektörü özelinde gerek Bakanlığımız ve BTK yetkilileri gerekse operatörler ve posta hizmet sağlayıcılarımız yoğun çalışmalar yürüttüler, yürütüyorlar. Her alanda ülke olarak yaralarımızı sarmanın gayreti içerisindeyiz.” açıklamasında bulundu.

Lojistik sektöründeki yatırımlar hız kesmeden devam edecek

Türkiye’de lojistik sektörünün hızlı geliştiğini söyleyen Sayan, “Nesnelerin interneti, yapay zeka uygulamaları gibi gelişmeler de lojistik ve kargo sektöründe hız ve kalite anlamında önemli artılar getiriyor.  Türkiye’de 1500’ün üzerinde lojistik ve taşımacılık işletmesi bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Lojistik sektöründeki potansiyele karşılık yapılan yatırımların ara vermeden devam edeceğini belirten Bakan Yardımcısı Sayan; “Türkiye Yüzyılı’nda böyle bir potansiyeli göz ardı edemeyeceğimiz açıktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, dijital varlık deposuna yakıt koyan durumunda kalmaktan ziyade, bizatihi bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Başkalarının açtığı sanal evrenlerde yer almaya çalışmak yerine, kendi evrenimizi kurmak peşindeyiz. Hedefimiz; bu alanda da tüketici değil tasarlayıcı, üretici, yön verici, takip eden değil takip edilen konumuna ulaşmaktır.” dedi.

Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hıza eriştiğini belirten Sayan, bu durumun iş hayatına ve ticaret sektörüne büyük etkileri olduğunu ifade etti. İnternet kullanımının yaygınlaşmasının ve mobil teknolojilerdeki gelişimin e-ticaret sektörünü doğrudan etkilediğini söyleyen Sayan, e-ticaret hacminin artması için erişebilir ve sağlıklı bir internet altyapısı gerektiğine vurgu yaptı. Bu kapsamda çalışmaların aralıksız devam ettiğine değinen Bakan Yardımcısı Sayan, “Bakanlığımız, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’muz ve tüm paydaşlarımızla hazırladığımız strateji ve eylem planlarında internet altyapımızın daha da geliştirilmesi konusuna özellikle yer veriyoruz. Mevcut durumda 517.000 km’yi aşan fiber optik altyapı uzunluğumuzun bu yılın sonunda 570.000 km’yi aşmasını hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Pandemi süreci e-ticaret sektörü için bir dönüm noktası oldu

2020 yılı itibarıyla yaşanan pandemi sürecinin, dijitalleşme sürecini hızlandırdığına değinen Sayan, bu durumun e-ticaret sektörü için bir dönüm noktası olduğuna değinerek, bu etkinin sonraki yıllarda da devam ettiğini belirtti. Sayan, “2022 yılının ilk altı ayında ülkemizde e-ticaret hacmi toplamda 348 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiş olup aynı dönemde 2,3 milyar adet e-ticaret siparişi geçilmiştir. Yine bu dönemde e-ticaretin genel ticarete oranı ise %18,5 olarak gerçekleşmiştir.” sözleriyle e-ticaret alanındaki artışın; kargo, taşımacılık ve lojistik sektörlerine de bir dinamizm getirdiğini belirtti.

Posta sektörü gücünü her geçen gün arttırıyor

Posta sektörünün ülkemizde önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini dile getiren Sayan, “Ülkemizde mevcut durumda BTK tarafından yetkilendirilmiş ulusal ve yerel olmak üzere 40 adet posta hizmet sağlayıcısı bulunuyor. Son yıllarda, hızlı bir yükseliş eğilimine giren posta sektörü gücünü her geçen gün artırıyor.” ifadelerini kullandı.

Posta sektörüne ilişkin yatırımların da giderek arttığını belirten Bakan Yardımcısı Sayan, “2022 yılının ilk altı ayında posta sektörüne yapılan yatırımlar 930 milyon TL’yi aşmıştır. Aynı dönem itibariyle, posta hizmet sağlayıcılarımız ülke genelinde 8.800’ü aşkın farklı noktada şubeler ve acenteler işletiyor.” şeklinde konuştu.

Ülkemizdeki yaygın hizmet noktaları ve geniş dağıtım ağı sayesinde, kargo gönderilerinin %61’inin kabul edildikleri günü takip eden iki gün içerisinde sahiplerine ulaştığını ifade eden Sayan, “Bu rakam dört güne kadar uzayan ancak hizmet sunulan sathın da fiziki olarak daha büyük olduğu ABD ve Avrupa Birliği rakamlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kilometrekare bazında bu bölgelerle başa baş bir hıza eriştiğimizi görüyoruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.