Bakan Karaismailoğlu: USOM Başarılı Çalışmalara İmza Atıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen, 15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’na katıldı. Bakan Karaismailoğlu, Metaverse’den USOM’un başarısına kadar birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. 

Bakan Karaismailoğlu, yaptığı konuşmada, hızla ilerleyen dijital çağda, her 10 yılda büyük sıçramalar yaşandığına dikkat çekerek, Metaverse ile NFT ve kripto paraların kullanılmasının da hızlandığını söyledi.

Sanal sektörün, oyunlarla birlikte savunma sektöründe de boy göstermeye başladığını ifade eden Karaismailoğlu, "Metaverse'deki bu hareketlilikle veri güvenliği daha da öne çıktı. Bunun yanında, gizlilik ve mahremiyet konusunda kaygılar başladı. Gerçek hayatta suç kabul edilen her türlü eylem, dijital dünyada pervasızca yapılmaktadır" diye konuştu.

Dezenformasyon Yasası hakkında da konuşan Karaismailoğlu, "Yüce Meclis’imizin kabul ettiği, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 18 Ekim’de yürürlüğe giren 'dezenformasyon yasası', hükümetimizin, halkımızın doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşması adına attığı çok önemli bir adım oldu. Sahte kimlikler arasına saklanıp, hakaret ve iftira ile yürütülen karalama kampanyalarına, itibar suikastlarına yeltenenler, ülkemizi, milletimizi yalan haberlerle, çarpıtılmış bilgilerle galeyana getirmek isteyenler artık bir değil, üç kere düşünecekler. Bundan sonra da milletimizin haklarını korumak, mahremiyeti ve gizliliğini güvence altına almak adına her türlü adımı atmaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim" dedi

6G Haberleşme Teknolojilerinde Wi-Fi Yerine Li-Fi Geliyor

Haziran 2022 sonu itibarıyla Türkiye'nin, toplam internet kullanıcı sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında yapılan sıralamada ilk 20’de olduğunun tespit edildiğini kaydeden Karaismailoğlu, Avrupa ülkeleri arasında yapılan sıralamada da ülkemizin Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerle birlikte ilk 5 ülke içinde yer aldığını vurguladı.

Haberleşme uydularının sağlayacağı iletişim ortamında 6G haberleşme teknolojilerinde Wi-Fi yerine, Li-Fi, yani yüksek enerjili LED’lerle görünür ışıkla haberleşme teknolojileri kullanılacağının altını çizen Karaismailoğlu, üç boyutlu duyusal genişletilmiş gerçeklikle tanışıp, yüksek kaliteli mobil hologram ve dijital ikizlerle tanışılacağını ifade etti.

Karaismailoğlu, Bakanlığın siber güvenlik alanında politika belirleyici görevlerini yürüttüğünü ifade ederek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde organize edilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) de başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.

Ulaşımda, iletişimde, uydu ve uzay çalışmalarıyla birlikte siber güvenlikte de Türkiye'yi dünyada etkin bir güç yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Karaismailoğlu, "Bu çabalarımızla, genç ve dinamik milletimize hizmet etmenin gururunu yaşıyor, bu eserlerimizi emanet edeceğimiz gençlerimize de sonuna kadar güveniyoruz. Biz gençlerimizi, başkalarının yaptığı gibi rakam ve harflerle kategorize etmiyoruz. Göz aydınlığı olarak gördüğümüz geçlerimizi, bilgi ve iletişim tekniklerinde öncü, milli ve manevi değerlere sahip bireyler olarak yetiştiriyoruz. Biz gençlerimizi 'Teknofest gençliği' olarak tanımlıyoruz. İçinde bulunduğumuz yüzyılı ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.