Bakan Yardımcısı Sayan: Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Sürdürülebilir Teknolojik Çözümlere Yönelmeliyiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan, MobileFest 2023 Dijital Teknolojiler Konferans Programı kapsamında “Telekomünikasyon’da Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik” temasıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe katıldı.

İletişim ve haberleşme sektörünün önemli isimlerinin katıldığı programda misafirler; teknoloji dünyasındaki son gelişmelere tanık olma, sektör bilgilerini ve hayat deneyimlerini paylaşan alanında uzman konuklarla tanışma ve iletişime geçme fırsatı yakaladı. Gerçekleşen etkinliğe yoğun bir katılım sağlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan; Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Vodafone Türkiye Dış İlişkilerden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ve Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin’in konuk olduğu panelin moderatörlüğünü üstlendi. Sayan, telekomünikasyon alanında sürdürülebilirlik hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Günümüzde teknolojinin hayatın her alanına etki ettiğini belirten Sayan, teknolojide sürdürebilirliğin öneminden bahsetti. Dünyanın geleceği için doğa dostu çözümlerin önemini vurgulayan Sayan, bu noktada teknolojinin sunduğu imkanların; dünyayı korumak ve daha yaşanabilir kılmak için kullanılması gerektiğini ifade etti.

Dijital araçların kullanımı konusunda bilinçli olmalıyız

Dijital araçların kullanımının, faydaları olduğu kadar zararlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Sayan, “Gönderilen her e-posta, paylaşılan her gönderi dünyaya bırakılan bir ayak izine dönüşüyor. Atmosferdeki karbondioksit artışının iklim krizi üzerindeki etkisi ise bilim dünyasının %97’sinin üzerinde uzlaştığı bir gerçek. Dijital dünyadaki alışkanlıklarımız çevresel etkilere sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

Üretimde yerli ve milli olmak geleceğimiz açısından oldukça önemli

Dijital dünyada yaşanan gelişmelerin her sektörü yakından ilgilendirdiğine değinen Sayan, küresel rekabette yer edinebilmek için iş süreçlerine teknolojik çözümlerin entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda yerli ve milli üretimin önemini vurgulayan Bakan Yardımcısı Sayan; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği “Milli Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda ulaştırma sektöründeki tüm çalışmalarımızda “yerli ve milli” teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılması prensibi ile hareket ediyoruz. Yine aynı şekilde; “bilgi teknolojileri ve iletişim” sektöründe de altyapı ve düzenleme anlamında “yerli ve milli olma”yı daima göz önünde bulunduruyor ve çalışmalarımızı da Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği “Yeni Türkiye Yüzyılı” vizyonuna göre şekillendiriyoruz.” açıklamalarında bulundu.

İletişim ve haberleşme sektörü daha yaşanabilir bir çevre için kritik öneme sahip

Dijital çözüm süreçlerinde doğru ve sürdürebilir teknolojik çözümlerin seçilmesi gerektiğini kaydeden Sayan, “Dünyada iletişim ve haberleşme sektörü; ekonomi, çevrenin korunması ve iklim kriziyle mücadele, emisyonların azaltılması ve daha birçok alanda temel çözüm araçları sunuyor.” ifadesinde bulundu.

Sayan konuşmasında, “Kurumların bilişim teknolojileri kaynaklı karbon ayak izinin 2025 yılı itibarıyla 463 milyon aracın veya 256 milyon evin yıllık elektrik kullanımına eşdeğer olması bekleniyor.” sözleriyle daha yaşanılabilir bir dünya için kurum ve şirketlerin çalışmalarında, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliğine yönelik sistemler kullanılması gerektiğini belirtti.

Gelecek nesillerin sağlığı için telekomünikasyon sektöründe yapılması gereken çalışmalara değinen Bakan Yardımcısı Sayan, bu noktada sektördeki elektrik ihtiyacının yenilebilir kaynaklardan sağlanması gerektiğini ifade etti. Sayan, “Telekomünikasyon ve sürdürebilirlik kavramları temel olarak iki noktada kesişmektedir. Bunlardan ilki; enerji tüketimini azaltmak ve enerjiyi maksimum ölçüde yenilenebilir kaynaklardan elde etmek, ikincisi ise; akıllı fabrikalar, akıllı şehirler, akıllı evler gibi akıllı çözümlerle ekonominin her alanında enerji tüketimini ve karbon ayak izini en aza indirmektir.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.