Başkan Karagözoğlu 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne Katıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne katıldı. “Siber Güvenlikte Kariyer” ana teması ile gerçekleştirilen zirvede, siber güvenlik alanına dair son gelişmeler konuşuldu.

Siber güvenlik alanında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen zirvede konuşan Karagözoğlu, günümüzde hayatın birçok yönü ile dijitalleştikçe siber saldırı riski ve veri hırsızlığı tehlikesinin de aynı oranda büyüdüğünü ifade etti.

Türkiye'deki elektronik iletişim hizmetlerinin kullanımındaki artışına dikkat çeken Karagözoğlu, “2008'de 6 milyon olan genişbant internet abone sayısı, 2023'ün üçüncü çeyreğinde 94 milyonu aşmıştır. 2023 Eylül ayı itibarıyla Türkiye'de 93 milyona yakın mobil abone bulunurken, mobil yaygınlık oranı %114,8'e ulaşmıştır. 4.5G abone sayısı 85 milyonu aşarken, mobil genişbant aboneleri sayısı 75 milyona yaklaşmıştır.” dedi.

Karagözoğlu, 2023 yılı üçüncü çeyrekte toplam mobil internet kullanım miktarı 3,8 milyon terabayt olmuş, M2M aboneleri ise 9 milyonu bulmuştur. Kuşkusuz bu veriler, Türkiye'nin elektronik iletişim sektöründe gösterdiği güçlü büyümeyi ortaya koymakta ve ülkemizin geleceğe dönük dijital atılımlarını desteklemektedir. Buna rağmen Türkiye yüzyılında daha iyiye ve daha hızlıya ulaşmak için çok çalışmamız gerektiğini biliyor ve bunun için paydaşlarımızla birlikte yoğun çaba sarf etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu: Siber Alanda En Zayıf Halkayı İnsan Faktörü Oluşturuyor

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde sürekli değişim ve dönüşümün yaşanmasının sağladığı avantajların yanı sıra siber tehdit kaynaklı güvenlik açıklarının da oluşmasına neden olduğunu ifade eden Karagözoğlu, BTK bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) siber tehdit bilgisinin edinimi, üretimi ve paylaşımı konusunda ulusal ve uluslararası paydaşlarla koordinasyon sağlanmasında önemli görevler üstlendiğini belirtti.

Karagözoğlu, “Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME’ler) de, USOM’un koordinesinde 7/24 görevlerini sürdürmektedirler. Toplam 2.200’ün üzerinde SOME ile USOM bünyesinde işletilen SOME İletişim Platformu’na kayıtlı 7.300’den fazla siber güvenlik uzmanları ülkemizin siber alanını korumaktadır.” dedi.

Siber saldırılara karşı yerli ve milli yazılımlar kullanmanın önemine vurgu yapan Başkan Karagözoğlu, “Buradaki en kritik konulardan birinin siber saldırılara karşı kendimizi yerli ve milli imkânlarla koruyabilmek olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu bağlamda, tümüyle kurumsal iç kaynaklarla geliştirilen Avcı, Azad ve Kasırga gibi projeler ulusal siber güvenliğimize önemli kazanımlar sağlamaktadır.” diye konuştu.

Siber alanda en zayıf halkayı insan faktörünün oluşturduğunu vurgulayan Karagözoğlu, “Siber tehditler, siber ortamdaki güvenlik açıklıklarını kullanma potansiyeline sahip olduğundan, kullanıcıların özellikle internet ortamından yetkisiz ve izinsiz bir şekilde gelen siber kaynaklı tehditlere maruz kalmasına neden olmaktadır. BTK olarak her seviyede kapasite inşası, önem verdiğimiz hususların başında geliyor.” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, “Tam da bu sebeple, pek çok ülke gibi ülkemizde de tüm paydaşlarla birlikte, bilgi ve iletişim teknolojileri altyapılarımızı daha da güçlendirmeye ve yetişmiş insan kaynağını artırmaya yönelik çalışmalara ve yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz. Siber tatbikatlar ve çeşitli yarışma ve etkinliklerin yanı sıra, BTK Akademi bünyesinde gerçekleştirilen programlarla gençlerimizi siber güvenlik alanında geliştirmeyi, yetkinliklerini artırmayı ve potansiyellerini açığa çıkarmayı hedefliyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Ana odak noktalarının sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde de tatbikatlara katılmak olduğunun altını çizen Başkan Karagözoğlu, “Ülkemizde Siber Kalkan (Cyber Shield) Tatbikatının ilki Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Karşılıklı İlerleme İçin Siber Güvenlik İttifakı’nın (CAMP) da katkılarıyla 2019 yılında 17 farklı ülkeden 87 katılımcı ile, ikincisi ise 2021 yılında 36 kurumdan 135 uzmanın katılımıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. 2022 yılındaki tatbikatımıza ise 50’yi aşkın kurumdan 200’e yakın uzman katılım sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.

Günümüzde bilişim teknolojilerinin bir seçim değil zaruri bir ihtiyaca dönüştüğünü kaydeden Karagözoğlu, “Teknolojiye yön veren, üreten, kendi beyin gücü ile katma değerini artıran bir Türkiye hedefimizin en önemli halkasının eğitim olduğunu çok iyi biliyoruz. Değişen ve gelişen dünyaya gençlerimizi en etkili ve bilgili şekilde geleceğe hazırlamak için birçok çalışmayı aynı anda sürdürmekteyiz. Bu bilinç doğrultusunda gençlerin eğitimine yaptığımız bu yatırımlar; inanıyorum ki ülkemizi teknolojiye yön veren ülkeler liginde önemli bir konuma yükseltecek, ekonomik olarak çok daha iyi noktalara gelmemizi sağlayacak ve teknolojiye gönül vermiş gençlerin yetiştirilmesine önemli katkıda bulunacaktır.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.