Başkan Karagözoğlu 8. Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı’na Katıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, otomotiv mühendisliği alanında en yeni teknolojilerin ve gelişmelerin mercek altına alındığı 8. Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı’na katıldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından Amerikan Otomotiv Mühendisleri Birliği (American Society of Automotive Engineers- SAE International) iş birliğiyle gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Karagözoğlu, günümüzde yaşanan hızlı dijital dönüşümün otomotiv sektöründe de fazlasıyla hissedildiğini belirtti.

Karagözoğlu, “Günümüzde araçlar akıllı birer cihaza dönüşmüştür. Bu akıllı cihazları etkin olarak kullanabilmek için güçlü altyapıların varlığı oldukça önemlidir. Bu anlamda ülkemizde alternatif ve her geçen gün gelişen altyapılar ile tüm sektörlerin gelişimine güç veriyoruz. Fiber altyapı uzunluğu 536 bin Km’yi aşmış durumdadır. Güçlü sabit, mobil ve uydu teknolojilerimiz ile her an her yerde bağlantılı hayatlar yaşıyor, pek çok hizmete uzaktan erişim sağlayabiliyoruz.” dedi.

İstanbul’un otomotiv sektörü için oldukça önemli olduğunun altını çizen Karagözoğlu, "Doğu ve batının kavşağı olan İstanbul, otomotiv sektörü için stratejik bir konumda yer alıyor. Tüm dünyada otomotiv sektöründe önemli değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Elektrikli araçlara geçiş hızlanıyor. Küresel elektrikli araç pazarı hızla büyüyor." şeklinde konuştu.

Küresel otomotiv endüstrisinin dünya ekonomisine büyük katkı sağladığına değinen Başkan Karagözoğlu, "Türkiye, 2022 yılında 1,35 milyon üretimle dünyanın en büyük 13'üncü otomotiv üreticisidir. Aynı yıl ihraç ettiği 950 binden fazla araçla ülkemiz Avrupa'nın en büyük otomotiv ihracatçılarından biri konumunda yer alıyor. Bu dinamik sektör doğrudan ve dolaylı olarak 1,5 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor." diye konuştu.

5G gibi yeni teknolojilerin otonom ve bağlantılı sürüş bağlamında anahtar teknoloji olarak görüldüğünü söyleyen Karagözoğlu, “BTK olarak ülkemizde yerli ve milli 5G altyapısının kurulmasına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda 2016 yılında 5GTR Forum’u kurduk. Akabinde 5G teknolojilerinin test edilmesi amacıyla 5G Vadisi Açık Test Sahasını hayata geçirdik. ODTÜ, Bilkent, Hacettepe Üniversitelerinin yerleşkeleri ile BTK Merkez Binası arasındaki alanı, 5G test-deneme sahası olarak 5G ve ötesine yönelik çalışmalar yürütmek isteyen tüm tarafların ücretsiz kullanımına açtık. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G’de yerli ve milli üretim çalışmaları devam ediyor. Ülkemizde ilk olarak 5G hizmetini İstanbul Havalimanı’nda vatandaşlarımızın ve yabancı ziyaretçilerin kullanımına sunduk.” ifadelerini kullandı.

Siber saldırıların yolcuların ve sürücülerin güvenliğini riske attığını belirten Karagözoğlu, bu sebeple otonom araçlarda siber güvenliğin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Karagözoğlu, “BTK olarak siber güvenliğe özel önem veriyoruz. Kurumumuz bünyesinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) 7/24 esasında siber vatanımızı koruyor. USOM, ülkemize yönelik siber tehditleri büyük zararlara uğramadan önce tespit edip gerekli önlemleri alırken, aynı zamanda kurum ve kuruluşların Siber Olaylara Müdahale Merkezleri (SOME) ile koordineli olarak çalışıyor. Siber güvenlik konusunda alınan tehdit istihbaratını SOME’ler ile paylaşarak olabilecek saldırıların bertaraf edilmesi için iş birliği yapıyor.” şeklinde konuştu.

Otomotiv endüstrisinin karbon emisyonu azaltma ve döngüsel ekonomiye geçiş ihtiyacıyla büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirten Başkan Karagözoğlu, “Bu dönüşümün ana hedeflerinden biri üretilen araçların çevre dostu olmasıdır. Türkiye de bu konuda öncü ülkelerden biridir. Bunun en güzel ve gurur verici örneği Türkiye’nin otomobili olan TOGG’dur. Çevre dostu olan bu elektrikli araç iklim değişikliğiyle mücadelemizde önemli bir paydaştır.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.