Başkan Karagözoğlu: Bilgi ve İletişim Teknolojileri Doğal Afetler Konusunda Çözüm Sunan Araçlar Olarak Öne Çıkıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği tarafından “Doğal Afetlere Dayanıklı Bilişim Ekosistemi” ana temasıyla düzenlenen Ulusal 40. Bilişim Kurultayı’na katıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen kurultayın kapanış toplantısında konuşan Karagözoğlu, “Bilgi ve iletişim teknolojileri günümüzde pek çok alanda hayatı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla kullanılıyor. Hayatın her alanında olduğu gibi doğal afetler konusunda da teknolojik yenilikler, çözüm sunan araçlar olarak öne çıkıyor.” dedi.

Büyükşehirlerin yıllardır afetlerden en çok zarar gören yerleşim yerleri olduğunu belirten Karagözoğlu, “Bu durumun arkasında şehirlerimizdeki plansız ve hızlı nüfus artışının yanında, altyapı, kaynak ve bilgi ağlarındaki yetersizliklerin afetlere karşı savunmasız koşullar üretmesi yatıyor. Dolayısıyla olası bir afet öncesinde önleyici tedbirlerin alınması, kayıpların azaltılması ve afet durumunda hızlı müdahaleleri yapabilmek adına önemli hale geliyor.” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, “Doğal afetlere karşı dirençli bir bilişim ekosistemi oluşturmak da bu önleyici tedbirlerin arasında önemli bir yer tutuyor. Bunun ortak bir çaba gerektirdiğini kabul etmeliyiz. 2023 Kahramanmaraş depremleri teknolojinin gücünü ve iş birliğinin önemini bize bir kez daha gösterdi. Dayanıklı ve dirençli bir altyapı, etkili müdahale planları ve şeffaf iletişime ihtiyaç duyduğumuzu gösteren bir tecrübe kazandırdı. Daha dirençli bir bilişim ekosistemi oluşturma çabamız devam ederken, depremlerden aldığımız dersleri hatırlamak ve önümüzdeki iş birliği ve yenilik fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Zira afet yönetimi konusunda sorumluluğu olan tüm paydaşlar arasında iş birliği, yenilikçi çözümler ve afete hazırlık konusunda proaktif bir yaklaşım, dayanıklılık yolculuğumuzun temel bileşenlerini oluşturuyor.” açıklamasında bulundu.

Doğal afetlere dayanıklı bilişim ekosistemi oluşturulmasının önemine değinen Başkan Karagözoğlu, “Doğal afetlere dayanıklı bilişim ekosistemi oluşturma noktasında öncelikle ülkemizin fiber altyapısını daha da güçlendirmeyi, kritik altyapımızı siber tehditlere karşı korumayı ve afetlere dayanıklı iletişim çözümleri geliştirmeyi önemli hususlar olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Afetlere dirençli bir bilişim ekosistemi için iletişim boyutunun önemine vurgu yapan Karagözoğlu, AFAD ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan ve BTK’nın da destek çözüm ortağı olarak yer aldığı “Afet İletişim Planı” kapsamında afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi kapsamında yapılması gereken çalışmalar belirleniyor. Doğal afetlerle mücadelede belki de en önemli konulardan biri az önce “iletişim özelinde” hazırlanan örnekteki gibi afet planları çalışmalarının yapılması. Bu anlamda “Doğal Afetlere Dayanıklı Bilişim Ekosistemi” temasıyla düzenlenen bu Kurultayda gerçekleştirilen sunum ve konuşmaları çok kıymetli buluyor ve bizlere önümüzdeki süreçte rehberlik edeceğine, politika ve stratejilerin oluşturulmasında önemli yardımı olacağına inanıyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Gerçekleşen konuşmanın ardından; 6. TBD / Prof. Dr. Aydın Köksal Bilim Ödülleri, TBD 25. Bilimkurgu Öykü Yarışması Ödülleri ve Bilişim Hizmet Ödülleri’nin töreni ile kurultay sona erdi.