Başkan Karagözoğlu: Paydaşlarımızla Birlikte Çalışmaya Çok Önem Veriyoruz

“Yerli ve Milli Siber Güvenlik Çözümleri Entegrasyonu İşbirliği Çalıştayı” BTK ev sahipliğinde düzenlendi.

Palo Alto Networks organize edilen etkinliğe Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı. Siber güvenliğin önemi hakkında bir konuşma yapan Karagözoğlu, siber güvenliğin internetten ayrı düşünülemeyeceğini belirtti.

Artık ülkelerin kendi bilgi sistemlerini ve kritik altyapılarını bilgi teknolojileri altyapısıyla oluşturduklarına dikkat çeken Karagözoğlu, bu sistemlerin korunması için de yine bilgi teknolojileri altyapısının kullanılmasının kısır bir döngü oluşturduğunu kaydetti.

Karagözoğlu, “Her geçen gün saldırı şeklinin değiştiği ve kendimizi savunmanın daha zor olduğu siber güvenlik teknolojilerinde yaşanan gelişmelere baktığımızda, analitik yapay zekâ ve makine öğrenimini kullanan siber tehdit tespit ve önleme sistemlerine yatırımlar yapılmaya başlandığını görüyoruz. Bu iki kavrama ilave olarak da “otomasyon” öne çıkıyor. Büyük veri üzerinde yapay zekâ ve makine öğrenmesiyle tespit edilen siber tehditlerin, otomasyon sistemleriyle hızlıca önlenebilmesi, bütüncül siber güvenlik stratejisinin önemli bir kısmını oluşturuyor” diye konuştu.

Başkan Karagözoğlu USOM ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Çatımız altında bulunan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM)ile koordineli bir şekilde,  bugün 14 Sektörel SOME ve 1000’in üzerinde Kurumsal SOME’miz 7/24 esasıyla çalışmalarını yürütüyor. USOM, makine öğrenmesi ve yapay zekâ imkânlarını siber tehditlerle mücadele kapsamında yürüttüğümüz projelerde kullanıyor. Özellikle yerli ve milli olan AVCI, AZAD ve KASIRGA adlı uygulamalarımız; zararlı yazılım komuta kontrol sunucuların, ele geçirilmiş ve zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitinde aktif olarak kullanılıyor. Sofistike analizler yapılabilmesi için de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Diğer yandan yaptığımız çalışmalarda, botnetlere dâhil olmuş sistemlerin de makine öğrenmesi yoluyla tespitinde önemli adımlar attık. Bizler siber güvenlik ile ilgili konularda tüm paydaşlarımızla bir araya gelerek çalışmalar yürütmeye çok önem veriyoruz.”

Nitelikli, yetişmiş insan kaynağının önemli olduğuna değinen Karagözoğlu, “Biliyorsunuz ki bilgi toplumuna geçiş sürecinde yetişmiş personel çok önemli bir ihtiyaç. Kurum olarak bu açığı kapatabilmek adına attığımız adımlardan birisi “Siber Yıldız” yarışması. Bu yarışma ile siber alandaki başarısını kanıtlamış değerli gençlerimize kapılarımızı açıyoruz. Siber suç kavramını, dijital dünyayı bilen, uzman personeller yetiştirmek ve kapasitesini her geçen gün artırmak gibi hedeflerimize ulaşmak adına, elimizden gelen her türlü desteği kendilerine veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” sözleriyle konuya verdikleri önemi vurguladı.

Başkan Karagözoğlu konuşmasını “Bizler çağımızda ülkelerin ancak üretimle güçlenebildiğinin, başkaları tarafından üretilen ürünleri kullananların uzun vadede dünyada söz sahibi olamayacağının farkındayız. Bu bilinçle sektörümüzü takip ediyor ve sizlere birçok değişken konusunda kapsamlı bir yol haritası sunmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” sözleriyle noktaladı.