Başkan Karagözoğlu: Ülkemizin 5G Teknolojisinde Dünyada Üretim Yapabilen Sayılı Ülkelerin Arasına Girmesini Hedefliyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ericsson’un ev sahipliğinde düzenlenen “Ericsson Türkiye Telekomünikasyonda İnovasyon Semineri ve KOBİ Eğitimleri 2023 Çevrimiçi Konferansı”na katıldı.

Telekomünikasyon ve iş dünyasından önemli isimlerin katıldığı konferansta konuşan Karagözoğlu, mobil teknolojilerde yaşanan gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin dijitalleşme yolunda yaptığı güçlü ve doğru yatırımlar sayesinde bilgi ve iletişim sektöründe büyük bir dönüşümün yaşandığını belirten Başkan Karagözoğlu, 2023 yılı başı itibarıyla 90,7 milyon mobil aboneye, bununla birlikte yüzde 106,3 mobil abone yaygınlığına ulaşmış durumdayız. Mobil abonelerin 84 milyonunun 2016'da hizmete başlayan 4,5 G aboneliğini tercih ettiklerini ve 4,5G hizmetinin toplam abonelerin yüzde 92,6’sını kapsadığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

5G teknolojisinin sadece bireysel kullanıcılar için değil; iş dünyası, endüstri, sağlık ve daha birçok sektörde devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu söyleyen Karagözoğlu, bu noktada yerli ve milli üretimin önemini vurguladı. Karagözoğlu, “Amacımız, 5G'ye yerli ve milli ürünleri kullanarak güvenilir bir altyapıyla geçiş yapmak ve bilgi birikimimizi gelecek nesil iletişim teknolojilerine aktarmak. Bu çerçevede, ülkemizin 5G teknolojisinde dünyada üretim yapabilen sayılı ülkelerin arasına girebilmesi için 2017 yılından beri çalışmalarını sürdürmüş olduğumuz “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G” projesi büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Teknolojinin her geçen gün hızla gelişen bir kavram olduğuna değinen Karagözoğlu, “6G’nin 2030’da ticarileşmesi ve kullanıcılara sunulabilmesi bekleniyor. 6G gereklilikleri, 6G’de kullanılabilecek yeni teknolojiler, spektrum, modülasyon teknikleri gibi konular tartışılmaya devam ederken, “Bulut tabanlı (Cloud-Native), “yapay zeka tabanlı” (AI-Native) ve “Kuantum tabanlı” (Quantum-Native) olarak nitelendirilen teknolojilerin ve yapıların da vurgulandığını görüyoruz.” sözleriyle 6G konusunda çalışmalara başlandığını açıkladı.

Mobil teknolojilerde yaşanan gelişmelerin yeni fırsatlar oluşturacağını dile getiren Başkan Karagözoğlu, “5G ve ötesi teknolojilerin tüketiciye sağladığı hızlı bağlantı ve düşük gecikme süresi, işletmeler ve yeni girişimler için öncü olacak. Bu fırsatları kullanarak ekonomik refahımızı ve yaşam kalitemizi artırmak için BTK olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Gelecekte de aynı azimle çalışmalarımıza devam edeceğiz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.