Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 20 Yaşında

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 20. Kuruluş Yıldönümü Online Etkinliği ve BTK 12. Dönem Bilişim Uzman Yardımcıları Göreve Başlama Programı düzenlendi.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ve Vodafone Genel Müdürü Colman Deegan katıldı.

İnternetin yaygınlaşması ile teknolojinin bambaşka bir noktaya geldiğini dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 19 yılda yaptığı çalışmalar ile, e-devlet uygulamalarından finans ve bankacılık uygulamalarına, elektronik ticaretten dijital medyaya, giyilebilir teknolojilerden robotik sistemlere, sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar hemen her alanda bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılmaya, sektörlere hâkim olmaya devam ediyor. Tabi geleceğin getirdiklerine adapte olurken unutmamamız gereken bir şey daha var. O da geçmişte yaşadığımız tecrübeler. Bu iyi veya kötü fark etmez. Yaşadığımız her olay bizim hayat heybemize koyacağımız bir nimet sonuçta. Bizler geleceği şekillendirirken, geçmişin birikimini mutlaka kullanmak zorundayız. Bu analitik düşünce ve yapı bizim hata yapma oranımızı azaltacak” dedi.

Bakan Karaismailoğlu: Her Alanda Dünya Standartlarını Yakalamak Bizim İçin Çok Önemli

Ülkemiz açısında 2023 vizyonunun önemine değinen Karaismailoğlu, “Yerli ve milli olarak üretmek, her alanda dünya standartlarını yakalamak, geçmek ve son aşamada standart oluşturmanın öneminden bahsediyoruz. Ülke ve millet olarak sahip olduğumuz tarihi miras, değerlerimiz, gücümüz ve potansiyelimiz, bu vizyonun çıkış noktası niteliğinde. Dünya’daki gelişmelere baktığımızda bir an bile durmadan çalışmamız gerektiğini daha iyi idrak ediyoruz. Burada insanı kibre ve yanlışa götüren bir hırstan bahsetmiyorum. Bizi zirveye çıkaracak olan şey azim ve kararlılık” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: BTK’nın Önemini 15 Temmuz Gecesi Daha İyi Anladık

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan da 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi sırasında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin BTK'yi etkisiz hale getirmeyi hedeflediklerini hatırlatarak, "Bu kurumun önemini şöyle anlamalıyız, darbe gecesi Sayın Cumhurbaşkanımız canlı yayına bir uygulama üzerinden bağlandı ve eğer bu kurum o internet bağlantısının devamını ya da iletişimin devamını sağlayamasaydı bugün olacakları düşünelim" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi'nin, ülkeyi hem bölgesinde hem de dünyada önder konuma getireceğini belirten Sayan, "Biz geleceği sadece tahmin eden değil, geleceği inşa edecek çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yerli ve milli yazılım uygulamalarının önemine de değinen Sayan, "Üreteceğimiz yerli ve milli uygulamalar bizi daha güçlü kılacak. Bu anlamda ülkemizin gençlerinin yazılım konusunda kendilerini daha fazla geliştirmeleri gerekiyor. Yazılım öğrenmek artık en az alfabeyi öğrenmek kadar önemli. 1 Milyon Yazılımcı projesi ile bu alanda ihtiyaç duyulan insan kaynağını sağlayacağız. Projeyle eğitim alan öğrenciler özel sektörde ve bilgi teknolojileri alanında uzmanlaşarak bu sektörde kariyer sahibi olabilecek. Bu, hem eğitimi alacak gençlerimiz için hem de sektörümüz için çok önemsediğimiz bir mesele" dedi.

Göreve yeni başlayan bazı uzman yardımcılarının yetenekleri sayesinde USOM'da görevlendirilebileceklerini belirten Sayan, "Pandeminin yaşandığı günümüzde bireyler, şirketler, kritik altyapılar ve devletler ciddi siber tehdit altında. Koronavirüsle ortak mücadele etmenin yanında, kişisel, kurumsal ve ulusal siber savunmamıza da gerekenden daha çok önem vermemiz, daha dikkatli olmamız, alınan önlemleri de artırmamız gerekiyor. Bu dönemde siber saldırganlar ve dolandırıcılar tarafından oltalama saldırıları, dolandırıcılık gibi pek çok saldırı yapılıyor. Siber saldırıların önüne geçmek için BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM, tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen KASIRGA, AVCI ve AZAD uygulamalarıyla 7 gün 24 saat esasıyla siber olaylara anında müdahale ederek ülkemizin tüm iletişim altyapısının, kritik verilerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla ara vermeden faaliyetlerini sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: BTK Olarak Vatandaşımızın Memnuniyetini Artırmak İçin Çalışıyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da kurum olarak vatandaşın memnuniyetini artırmak için çalıştıklarını dile getirdi. Karagözoğlu, “İçinde bulunduğumuz ve biran önce hayırlısı ile son bulmasını temenni ettiğimiz pandemi sürecinde de iki önemli düzenlemeye imza attık ve yeni düzenlemeler için çalışıyoruz. Pandemi süreci, haberleşmenin ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu hepimize gösterdi. Bu süreçte postalarımız temassız teslimi için gerekli düzenlemeyi posta sektörümüzle paylaştık. 5809 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile elektronik ortamda sözleşmeye imkan tanır hale geldik. Şimdi kanunun olanak tanıdığı bu yeni sözleşme ortamı için operatörlerimiz ile birlikte çalışıyoruz. Ben buradan sürece destek veren tüm operatörlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Pandemi sürecindeki ikinci kanun düzenlemesi ile sosyal medyaya getirilen düzenlemeden bahseden Karagözoğlu, “Burada özel hayatımızın gizliliğinden kişisel verilerimizin korunmasına kadar birçok alanı korumak için sosyal medya düzenlemesi yapıldı. Bu yasayla sorumluluğumuz daha da arttı. Biz de bu bilinçle ülkemizin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine sonuna kadar sahip çıkmak için BTK olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz” bilgisini paylaştı.

Başkan Karagözoğlu USOM’un çalışmalarının öneminden de şu sözlerle bahsetti: “Mayıs 2013’te kurulan ülkemizi etkileyebilecek siber saldırılara karşı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ve USOM’un koordinasyonunda faaliyet gösteren Siber Olaylara Müdahale Ekiplerimiz SOME’ler, 7/24 teyakkuzda. Tamamen kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz KASIRGA, AVCI ve AZAD olarak adlandırılan uygulamalar ile donatılmış Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz (USOM), ülkemizin tüm iletişim alt yapısının, kritik verilerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla çalışıyor.”

BTK Veri Merkezi’nin dünyaca kabul görmüş en üst düzey standartlarda tasarlanmış, bir merkez olduğunu dile getiren Karagözoğlu, internetin güvenli kullanılabilmesi için yaptıkları çalışmalardan da bahsederek konuşmasını noktaladı.