Bir Milyon Yazılımcı Projesi Giderek Genişliyor

Sanayi gelişiminin diğer illerimize göre görece düşük olduğu bölgemizde genç nüfusumuzun, bilgi teknolojileri alanında becerilerini geliştirerek bölgesel eşitsizliğin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından başlatılan “1 Milyon Yazılımcı Programı” Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla genişletilecek.

“1 Milyon Yazılımcı Programı” nın TRB2 bölge illerinde yaygınlaştırılması için bir protokol imzalandı. Törene katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yazılımın önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Yazılım sektörünü işlenmeyi bekleyen bir maden olarak tanımlayan Karagözoğlu, “Ülkelerin kendi silahını, kendi aracını üretmesi, elbette ki önemi haiz bir konu olarak karşımıza çıkıyor ancak tüm bunlardan daha evla olan bir konu varsa bu da kendi yazılımlarımızı üretebilmemizdir. Yazılım üreten bir ülke haline gelebilmemiz için küçük yaşta çocuklarımıza eğitim vermenin yanı sıra uzun vadede gelişmemizi sağlayacak projelere imza atmamız gerekiyor ve attık da.  Yazılım sektörünü önemli kılan şey günümüz dünyasında diğer tüm sektörlerin yazılıma ihtiyaç duyması. Bugün bir bilgisayar üretmek için de yazılıma ihtiyacınız var, bir otomobil üretmek için de. Hatta küçük esnaf bile yazılım sayesinde kendi uygulamasını geliştirip, satışlarını yapıyor. Küresel anlamda ise rekabet edebilmek, yenilikçi uygulamalar geliştirmek isteyen şirketler, yazılım sektörünün desteği olmadan yerinde saymaya mahkûmdur. Kısacası yazılımı diğer sektörlerin lokomotifi olarak nitelendirebiliriz” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Yazılım Artık Stratejik Bir Alan

Gelişmiş ülkelerin yazılımı stratejik bir alan olarak tayin ettiklerini dile getiren Karagözoğlu, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak; internet ile ilgili gelişmeleri takip etmek, sektörde yol gösterici olmak ve yeni politikalar üretmek için sürdürdüğümüz çalışmaların en değerli yönlerinden biri; çocuklarımızın dijital dünyayla kurdukları ilişkiye dair yaptığımız çalışmalar. Evlatlarımızın internetin avantajlarından etkin ve verimli şekilde faydalanmalarını sağlarken, onları risk ve tehditlerden korumanın çeşitli yollarını bulmak, güvende olmalarını sağlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kurum olarak bu alanda önemli çalışmalar yürütmeye devam edeceklerinin altını çizen Karagözoğlu, imzalanan protokol kapsamında yapılacakları şöyle sıraladı: “BTK Akademi olarak bu alanda bir adım daha atacağız ve çok önemli bir işbirliği protokolünü imzalayacağız. “1 Milyon Yazılımcı” projesinin Doğu illerinde de yaygınlaşmasını amaçladığımız bu proje ile bölge üniversiteleri ile milli eğitim müdürlüklerine bağlı pilot liselerde yazılım alanında öğrenci kulüpleri oluşturarak, bu öğrencilere, Kurumumuzun önerdiği eğitmenler aracılığı ile eğitimler verilecek. Ayrıca Kurumumuz bu konuda eğitim alan öğrencilere, 6 GB ücretsiz internet paket desteği sağlayacak. Bizim amacımız, ülkemizde yazılım bilmeyen kimsenin kalmaması. Nasıl ki ilkokula başlayınca alfabeyi çocuklarımıza öğretiyoruz ve onlar okumaya, yazmaya başlıyor; günümüz dünyasını okuyabilmek için de yazılımı öğretmek zorundayız.”

Yazılımın tüm dünyada büyük önem kazandığını dile getiren Karagözoğlu, bilhassa bu alanda yerli ve milli olmanın çok önemli olduğu vurgusuyla konuşmasını noktaladı.