ÇOCUKLARIMIZ İÇİN OLUMLU HER ÇALIŞMAYA DESTEK VERECEĞİZ

1.12.2017

“Siber Zorbalık Farkındalık Projesinin” tanıtımında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Siber zorbalık sebebiyle yaşanan olumsuzlukların en aza indirilmesi noktasında yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceklerini vurguladı.

 

Samsung Electronics tarafından yürütülecek olan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak desteklenen “Siber Zorbalık Farkındalık Projesinin” tanıtım toplantısı BTK ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya, BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Şerife Baştürk Akça ve sektör temsilcileri katıldı.

 

SİBER ZORBALIĞA EN ÇOK ÇOCUKLAR VE GENÇLER MARUZ KALIYOR

 

BTK olarak gençlerimizin ve çocuklarımızın kendi öz kültürünü, milli ve manevi değerlerini kaybetmeden en iyi şekilde teknolojik donanıma sahip olması adına yapılan çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini vurgulayan Başkan Sayan, “Başta internet olmak üzere teknoloji ve teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bazen olumsuzluklar da yaşanabiliyor. Bu olumsuzluklardan biri olan siber zorbalığın; bilgi iletişim teknolojileri aracılığıyla bir bireyin ya da grubun diğerlerine yönelik düşmanlık, korkutma, tehdit, sindirme, taciz amaçlı yazılı veya görsel iletileri kasıtlı ve düzenli bir şekilde gönderilmesi olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu durum hoşgörü ve anlayış medeniyetimize ve yüksek bir insan seviyesine tezat bir davranış. Ne yazık ki birçok araştırma, bu duruma maruz kalan bireylerin daha ziyade çocuklar ve gençler olduğunu gösteriyor. Bu gerçek karşısında bize düşen siber zorbalığı ortadan kaldıracak ya da minimum seviyeye indirecek çalışmalar yapmaktır. Biz millet olarak; yüksek bir insan seviyesi, aydınlatıcı bir inanç sistemi, ilahi bir aşk ve hoşgörü medeniyetinden gelmekteyiz. Hz. Mevlana’nın “Biz güzeliz, sen de güzelleş, beze kendini. Bizim huyumuzla huylan, bize alış, başkalarına değil' çağrısıyla bizi bu değerler sistemine, ilahi aşka ve hoşgörüye davet ediyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin de teknolojiyle donanmış bir şekilde ve bu hoşgörü medeniyetine bağlı olarak yetişmesine ve milletimize faydalı olmasını arzu etmekteyiz” şeklinde konuştu.

 

ÜLKEMİZDE SİBER ZORBALIĞA MARUZ KALANLARIN ORANI  % 20

 

Dünyada ve ülkemizde özellikle 2010 ve sonrası siber zorbalıkla ilgili yapılan çalışmalarda ortaya çıkan tablo hakkında bilgi veren Sayan istatistik verileri sıraladı:

 

“İnternet kullanıcılarının Kanada’da %21’i siber zorbalığa maruz kalırken, %69’u siber zorbalığa tanıklık etmiş. İngiltere’de bu rakam %20 ve üzeri olarak kayıtlara geçerken, ülkemizde ise siber zorbalığa maruz kalanların oranı  % 20, Amerika’da siber zorbalıkla mücadele etmek zorunda kalanların % 20’si intiharı düşünmüş. Yine Amerika’da siber zorbalığa maruz kalan insanların diğerlerine göre intihar olasılıklarının iki kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bu veriler sadece yaşadığı zorbalığı dile getirenlerden elde edilen verilerdir. Siber zorbalığa maruz kalıp da bunu itiraf etmeyenleri düşündüğümüzde bu oranların daha da yüksek çıkacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz.”

 

ZORBALIĞA UĞRAYAN GENÇLERİN ÇOĞU GÖRMEZDEN GELİYOR

 

Başkan Sayan konuşmasında son 2 yılda öne çıkan istatistikleri de paylaştı: “Son 2 yıl içinde siber zorbalık ile ilgili yapılan çalışmalarda istatistiklere bakıldığında siber zorbalık kurbanlarının 1/3’den fazlasının intikam almaya meyilli olduğuna, %20’si kendisini çaresiz hissederken benzer sayıdaki kişinin ise öfke duyduğuna işaret etmektedir. Gençlerin %25’i cep telefonları ya da internet üzerinden tekrar eden zorbalığa uğruyor. Ergenlerin ve gençlerin %11’i utandırıcı ya da zarar veren fotoğrafların bilgileri dışında veya konu hakkında rızası olmadan çekildiği ve paylaşıldığını ifade ediyor. Kendilerine karşı olan siber zorbalık olaylarını bildiren gençlerin % 33’ü siber zorbaların çevrimiçi tehditler yayımladığını söylüyorlar. Sosyal medyadaki zorbalığa tanık olan gençlerin % 95’i bu davranışı görmezden geldiğini ifade ediyor. İşin en can alıcı noktası ise gençlerin %50’den fazlası başlarına bir siber zorbalık olayı geldiğinde ailelerine güvenmeyip bu sırlarını paylaşamıyorlar. Siber zorbalık mağdurları özellikle ağır duygusal problemlerle karşı karşıya kalma, savunmasızlık ve incitilmeden dolayı iş hayatı ve yaşamındaki başarısını, akademik ve sosyal gelişimini olumsuz etkiliyor. Tüm bunların sonucu olarak da siber zorbalıkla karşı karşıya kalanlarda depresyon, özgüven kaygısı, korku, üzüntü, hayal kırıklıkları, utanç, alkol ve uyuşturucu kullanımı, güvensizlik, eğitim hayatında başarısızlık, okuldan kaçma ve yalnızlık hissi gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabiliyor.”

 

SİBER ZORBALIKLA MÜCADELEDE HERKESE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

 

Siber zorbalıkla mücadelede özellikle eğitimcilere, ailelere, gençlere, STK’lara, özel sektöre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına çok önemli görev ve sorumluluk düştüğünü hatırlatan Sayan, konuşmasında “Bu noktada eğitimciler; konuyu gündemde tutarak, velilerle öğrencinin durumunu paylaşarak ve okulda öğrencinin internet trafiğini kontrol ederek, görüş ve şikayetlerini bildiren öğrencilere olumlu dönüşler yaparak, öğrencilerle empati kurarak ve aynı zamanda iyi bir arkadaş olarak, okul bünyesinde isimsiz şikayet kutuları oluşturarak bu mücadeleye katkı sunabilirler. Aileler; çocuğun kullandığı bilgisayar ve diğer teknolojik aletlerde gerekli altyapı önlemlerini alarak, internet paylaşımlarını ve internette dahil olduğu grupların kalitesini gözlemleyebilirler. Çocuklarıyla sürekli diyalog halinde bulunarak ve onları gözlemleyerek, okul ile sürekli iletişim halinde olarak, en küçük olayları bile dikkate alarak, eğer elde ettiği siber zorbalık delilleri varsa bunları saklayarak, çocuğuna zorbalıkta bulunanı belirleyip velisiyle iletişime geçerek bu mücadeleye omuz verebilirler. Gençler ise siber zorbaların özellikle bireylerin yaptığı paylaşımlar üzerinden zorbalık yaptığı düşünüldüğünde özel bilgilerini gizleyerek, paylaştıkları resimlere dikkat ederek, kendisine yapılan davranışa karşılık vermeyerek kendilerini koruyabilirler. Ayrıca, siber zorbalık yapanları engelleyerek ve ilgili birimlere ihbar ederek, çevrimiçi ortamda tanıştığı fakat tanımadığı kişilerle buluşmayarak, maruz kaldığı muameleyi ailesi ve öğretmenleriyle paylaşarak, siber zorbanın kendisini taciz ettiği mesajları delil amaçlı saklayarak, eğer tehdit söz konusu ise bu durumu güvenlik görevlilerine bildirerek bu mücadeleye destek sağlayabilirler” tavsiyelerinde bulundu.

 

SİBER ZORBALIKLA MÜCADELEDE BTK ÇOK YÖNLÜ ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜYOR

 

BTK olarak gittikleri her yerde, her okulda, her çalışmada bu konuya dikkat çektiklerini dile getiren Sayan, “2010 yılından beri Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilere, ebeveynlere, eğiticilere, adli ve mülki idari amirlere internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda verdiğimiz ve hala da vermekte olduğumuz eğitim ve seminerlerde en önemli başlıklarımızdan birisi de siber zorbalık ve siber zorbalıkla mücadeledir. Bu mücadeleyi eğitim verdiğimiz 400 formatör öğretmen ve onların eğittiği 100 binin üzerinde öğretmen hali hazırda yürütmektedirler. Yapılan bu çalışmalar aynı zamanda eğitim modülü haline getirilerek EBA üzerinden sunulmaktadır. Kurum uzmanlarımız 40’dan fazla ilde 60 binden fazla öğrenciye bu konuda seminer vermiş ve vermeye de devam etmektedir. Kurum olarak oluşturduğumuz broşür ve diğer materyalller ile bu konudaki farkındalık faaliyetlerimizi etkin bir şekilde sürdürmekteyiz. Yakın zamanda açtığımız Güvenli İnternet Merkezi altında oluşturduğumuz Bilinçlendirme Merkezimiz ve İnternet yardım merkezimiz ile bu yöndeki çalışmalarımıza yoğun olarak devam etmekteyiz. Yakında resmi olarak tanıtımını yapacağımız İnternet yardım merkezimizin internet üzerinden hizmet verecek olan web portalının 10 ana başlığından birisinin de siber zorbalık olduğunu burada bilgilerinize sunmak isterim. Ayrıca bu farkındalık faaliyetlerini ülkenin dört bir yanına yaymak, hem yeni teknolojilerle çocuklarımızı ve gençlerimizi buluşturmak, hem de başta siber zorbalık olmak üzere internetin getirdikleri faydalar ve riskler konusunda gezici güvenli internet tırı projemizi de yakın bir zamanda hizmete alacağımızı bilmenizi isterim” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN OLUMLU HER ÇALIŞMAYA DESTEK VERECEĞİZ

 

Siber zorbalıkla ilgili yürütülen projelere ve çalışmalara her türlü desteği vermekten mutluluk duyacaklarının altını çizen Sayan, “Kurum olarak, İnternetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı kapsamında birçok çalışma yürütmekle birlikte bugün burada Samsung ile başlatmakta olduğumuz siber zorbalık başta olmak üzere internetin farklı boyutlarıyla ilgili projelere de bilgi birikimimizle destek vermekten son derece mutluyuz. İnternetin risklerini ve siber zorbalık sebebiyle yaşanan olumsuzlukların en aza indirilmesi noktasında milletimize ve özellikle çocuklarımızın hayatına dokunan olumlu her çalışmaya BTK olarak destek vereceğimizi, omuz vereceğimizi bilmenizi isterim. Bugün buradan tanıtımı yapılan proje de bunlardan biridir. Bu proje kapsamında ailelere, öğretmenlere, öğrencilere ve eğiticilere siber zorbalık konusunda eğitim verilmesi planlanmaktadır. İnanıyorum ki bu çalışma ile özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız arasında yaşanan siber zorbalık vakalarının azalmasında ve siber zorbalık konusunda güzel bir farkındalık oluşturacaktır” dedi.

 

İNTERNETİN BİLİNÇLİ KULLANILMASI GEREKİYOR

 

Siber zorbalıktan korunmak için her şeyden önce iletişim araçları ve internetin bilinçli kullanılması gerektiğinin önemini vurgulayan Sayan gençlere, “İnternet ve sosyal medyada kullandığımız hesaplarımızın siber zorbalar tarafından çalınmasını engellemek amacıyla tahmin edilmesi zor, güçlü şifrelerin belirlenmesi, güvenlik (antivirüs vb.) yazılımların güncel tutulması, yüz yüze ilişkilerdeki etik kuralların sanal ortamda da uygulanması, tanımadığınız kişilerden gelen mesajların okunmadan silinmesi, tanımadığımız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerinin reddedilmesi, paylaşılmaması gereken kişisel bilgilerin paylaşılmaması, internetten edinilen bilgilerin doğruluğunun kontrolü, dolandırıcılık amaçlı sitelere karşı dikkatli davranılması ve bunlara ilave olarak, internet kullanıcılarının “öz denetimin” kendilerinde olduğunu bilerek ve bu bilinçle hareket etmeleri son derece önem arz etmektedir” uyarılarında bulundu.

 

Sayan, projenin toplumdaki siber zorbalık yarasına merhem olacağını ümit ettiğini belirterek, projeyi başlatan Samsung Electronics’e ve bu projede emeği geçen ve geçecek olan herkese teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.