Hazar İnovasyon Konferansı Bakü’de Düzenlendi

Hazar İnovasyon Konferansı, Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknolojiler Bakanlığı ev sahipliğinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi.

Bakütel 2019 etkinliği kapsamında "Nesnelerin İnterneti: Modern Toplumun Mihenk Taşı" teması ile düzenlenen Hazar İnovasyon Konferansı; hükümet temsilcilerini, düzenleyici otoritelerden ve uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkilileri, endüstri liderlerini ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da konferansa katıldı. Karagözoğlu, sektörel zorlukların beraberinde, genişbant, yapay zekâ, nesnelerin interneti (IoT), e-hizmet, BİT tabanlı girişimler, endüstri 4.0, siber güvenlik gibi konuların ele alındığı bölgesel bir platform olan Hazar İnovasyon Konferansı’nın “Nesnelerin İnterneti Geliştirme Modelleri” başlıklı oturumunda bir konuşma yaptı.

Başkan Karagözoğlu konuşmasına, internet teknolojisinin ilk aşamalarından bu yana büyük değişiklikler geçirerek, her zaman her yerde bağlantı hedefleyen önemli bir iletişim altyapısı haline geldiğini söyleyerek başladı. Karagözoğlu, böylece internetin dördüncü aşaması olan nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin verileri kontrol ve analiz edebilme becerisine ulaştığını vurgulayarak, teknolojideki ilerlemelerle, IoT teknolojisinin hızla geliştiğine dikkat çekti. Bununla birlikte, 2020 yılına kadar, bağlı cihaz sayısının çoğu kaynağa göre 25 milyonu aşmasının beklendiğini belirten Karagözoğlu, yıllık yüzde 30'luk bir büyüme oranı ile 2024 yılına kadar yaklaşık 4,1 milyar hücresel IoT bağlantısı olacağının tahmin edildiği bilgisini paylaştı. Bu hızlandırılmış büyümenin birçok fırsatı beraberinde getirmesinin yanında sorunlara da yol açtığını dile getiren Karagözoğlu, bu sorunların başında; IoT uygulamaları için evrensel bir model oluşturulmasındaki zorluğun geldiğini kaydetti.

BTK olarak IoT güvenliğine ilişkin uluslararası standardizasyon faaliyetlerinin çok önemli olduğuna inandıklarının altını çizen Karagözoğlu, bu çerçevede, uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarının IoT güvenlik faaliyetlerindeki gelişmelerini yakından takip etiklerini söyledi. Başkan Karagözoğlu, günümüzün petrolünün veriler olarak nitelendirilebileceğini ve Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması gerektiğini belirtti. Bunu sağlamak adına güvenli bir internet ekosisteminin de elzem olduğunu işaret eden Karagözoğlu, USOM’un bu konuda yürüttüğü çalışmalardan bahsetti.

Karagözoğlu konuşmasının devamında, IoT’de mobil ağların sıklıkla kullanıldığından bahsetti. Üreticiler ve mobil operatörlerin kendi ülkelerindeki IoT cihazlara SIM kartları entegre ettikten sonra ürünleri pazara sunması nedeniyle oluşabilecek veri güvenliği ve bağımlılık sorunlarına dikkat çeken Karagözoğlu, yeni nesil motorlu taşıtlarda kullanılan E-call hizmetinin bu konunun önemli örneklerinden olduğunu hatırlattı ve ekledi: “Bu bağlamda vatandaşlarımızın veri güvenliğini sağlamak amacıyla mobil operatörler, araç üreticileri ve diğer devlet kurumları ile işbirliği içinde çalışıyoruz.”

Başkan Karagözoğlu, 5G'nin ana faaliyet alanlarından birinin IoT olduğuna da değindi. Karagözoğlu, 5G teknolojisinin, iletişim sektörü ve teknolojisi altyapısını kullanarak dikey sektörlerde yeniliği tetiklemede ve sosyo-ekonomik dönüşümleri; artan verimlilik, sürdürülebilirlik ve genel refah ile güçlendirmede önemli bir rol oynadığını vurguladı. Başkan Karagözoğlu, 5G ağlarının, üreticilere veri hızı, güvenilirlik, verimlilik, kapasite ve güvenlik açısından muazzam faydalar sağlayacağını, 5G sayesinde nesnelerin daha az gecikmeyle iletişim kuracaklarını belirtti ve nesnelerin interneti açısından da 5G'nin önemsendiğini, çalışmalara bu yönde devam edildiğini sözlerine ekledi.