Hukukta Web3 Teknolojileri ve Yapay Zeka Sempozyumu BTK’da Düzenlendi

Ankara 2 No’lu Baro tarafından düzenlenen Hukukta Web3 Teknolojileri ve Yapay Zeka Sempozyumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, Web3 ve yapay zeka teknolojilerinin günümüzde artan önemi ve hukuk alanına etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Düzenlenen sempozyumda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yapay zekanın insanlık için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Karagözoğlu, “Yapay zekada ulaşılacak nihai hedef ise, insan seviyesinde veya onun üstünde bir bilince ulaşmak. Yani mantık yürütebilen, öğrenebilen, geçmişi hatırlayabilen bir seviyeye ulaşmak. Bu hedefe de her geçen gün daha da hızlanan adımlarla ilerliyor.” açıklamasında bulundu.

Yapay zekayı kullanmanın yanı sıra bu teknolojiyi üretmenin de önemine vurgu yapan Karagözoğlu, “Yapay zekayı kullanan bir adım öne geçerken bunu üreten 100 adım öne geçecek. İşte tam da bu sebeple bizim koşmamız ve her şeyi herkesten önce tahmin ederek aksiyon almamız lazım. Aksiyon alabilmek için de bu alanda yetişmiş, nitelikli insan gücü çok önemli. Ben bu anlamda Kurumumuz çatısı altında kurulan ve gerek yüz yüze gerekse de çevrimiçi ortamda; ücretsiz olarak yapay zeka, kodlama, programlama ve yazılım eğitimleri veren BTK Akademi gibi çabaları gelecekteki uzmanlarımızı yetiştirmek açısından kritik derecede önemli görüyorum. Bu alanda yapılan yatırımların genç nesilleri geleceğin dünyasına hazırlamada önemli rol oynayacağını düşünüyorum.” dedi.

Yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmelerin hukuk alanında da etkileri olacağını ifade eden Karagözoğlu, “Yapay zekanın hukukta yer bulacağı birçok nokta olduğunu düşünüyorum. Örneğin; değişen içtihatlar ve yargı kararlarını yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş bir robotun öğrenme yöntemleriyle geliştirmek günümüz şartlarında hiç zor değil.” şeklinde konuştu.

Dünya genelinde yaşanan hızlı dijital dönüşüm sonucunda siber güvenlik kavramının artan önemine değinen Başkan Karagözoğlu, “Siber güvenliğimizi en iyi şekilde sağlamak için mümkün olduğunca yerli ve milli uygulamaları kullanıyoruz. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’mizde kullandığımız AVCI, AZAT, KASIRGA, ATMACA yazılımlarımız hem yerli ve milli hem de yapay zekayla çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Toplum güvenliği ve huzurunu sağlama konusunda hukukçuların önemine dikkat çeken Karagözoğlu, “Yapay zeka ve diğer teknolojilerin hızla geliştiği bu çağda, siz kıymetli hukukçuların bilgi birikimi, etik değerleri ve insan merkezli yaklaşımı, adaletin sağlanmasında vazgeçilmez bir unsur. Bu nedenle, yapay zeka ile iç içe geçen hukuk sistemlerinde, hukukçuların öncü ve sorumluluk sahibi bir şekilde hareket etmesi, adaletin sağlanmasında kritik bir rol oynuyor.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.