14. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı Başladı

14. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde başladı. 

 

Düzenlenen konferansa Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Dr. Ömer İleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun yanı sıra iletişim sektöründen birçok önemli isim ve farklı ülkelerden temsilciler de katıldı.

 

Konferansta bir açılış konuşması yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, günümüzde iletişim sektörünün ulaştığı noktaya değinerek, “Teknolojilerin hızla yakınsaması, tamamen yeni hizmet türlerinin ve hizmet sağlayıcıların ortaya çıkması ile birlikte, bugün düzenleyicilerin rollerinin de önemli ölçüde değişime uğradığını görüyoruz. Daha da önemlisi, sektörümüz, 'iletişim' alanının çok ötesine geçerek, stratejik bir sektör olarak, diğer tüm sektörler için etkinlik ve verimliliğin adresi, ulusal büyümenin başrol oyuncusu haline geldi.” dedi.

 

Dijitalleşme ile beraber, hizmetlerin farklılaşması ve yeni oyuncuların sektöre girmesi ile; gerek coğrafi anlamda gerekse hizmetler arasındaki sınırların yavaş yavaş ortadan kalktığını belirten Bakan Yardımcısı Sayan, rekabet ve tüketicinin korunması gibi alanlarda farklı yaklaşımların ortaya konulmasının gerekli olduğunu, çevrimiçi gizlilik ve güvenliğin sağlanması, siber tehditler, dijital platformların düzenlenmesi, ağların dayanıklılığı, çevresel sürdürülebilirlik gibi pek çok yeni konunun da ortaya çıktığını vurguladı. 

 

Günümüzde veri kullanımının hızla arttığını ve bu durumun verilerin korunması, gizlilik, siber güvenlik gibi konuların önem kazanmasına neden olduğuna dikkat çeken Sayan, “Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde bulunan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile tüm bu tehditlerle başa çıkmak, veri güvenliğini sağlamak, kişi, kurum ve kuruluşları bilinçlendirmek amacıyla 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalışıyor. USOM çalışmalarını siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik faaliyetler olmak üzere 4 başlık altında yürütüyor. Bu ekosistemde dijital hizmetlere güvenin artırılmasında siber güvenliğin ve veri gizliliğin sağlanması önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

 

Elektronik haberleşme alanında Türkiye’de de hızlı bir gelişmenin yaşandığını söyleyen Bakan Yardımcısı Sayan, “Sektörümüzde hizmet veren işletmecilerimizden TT Mobil, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından 2022 yılında yaklaşık 22,3 milyar ₺, diğer işletmecilerimiz tarafından ise yaklaşık 8,8 milyar ₺ yatırım gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de 2022 yılı sonu itibarıyla Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörü pazar büyüklüğü 24,7 milyar ABD dolarına (408,9 milyar TL) ve sektörde istihdam edilen kişi sayısı 213 bine ulaşmıştır. Sektöre ilişkin ülkemizin ihracatı ise 1,7 milyar ABD doları bulmuştur.” dedi.

 

Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunun hızla devam ettiğini ifade eden Sayan, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin çok önemli bir dönüm noktasında olduğunu görüyoruz. Ülkemiz, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak önemli gelişmeler kaydediyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin daha da gelişmesi ve ilerlemesi için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu görevleri yerine getirebilmek için, birlik ve beraberliğimizi korumalı, ülkemize olan inancımızı ve güvenimizi sürdürmeliyiz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da düzenlenen Konferansta bir konuşma yaptı.

 

Başkan Karagözoğlu, “Bugün, gelenek ve yeniliğin kesiştiği bir noktada bir araya gelirken, kendimizi telekomünikasyon sektöründe dönüştürücü bir çağın eşiğinde buluyoruz. Önümüzdeki iki gün boyunca, hızla hayatımıza giren yeni teknolojilerle beraber elektronik haberleşme sektöründeki düzenlemelerin değişen ve gelişen manzarasını keşfeden bir yolculuğa çıkacağız. Bu konferansın diyalog ve bilgi alışverişi için bir platform olmasının yanı sıra, modern yaşamlarımızın her yönüne dokunan sektörümüzün geleceğini şekillendirmeye yönelik ortak çalışmalarımızın da bir yansıması olacağını düşünüyorum.” dedi.

 

Teknolojide yaşanan gelişmelerin günlük hayatta büyük değişimlere yol açtığını belirten Karagözoğlu, “Teknolojinin küresel çapta yaygınlaşmasının damgasını vurduğu elektronik haberleşme sektörü, hayatımıza kazandırdığı yeni teknoloji cihazlar ve internet başta olmak üzere yeni hizmetlerle hayatımızı dönüştürdü, dönüştürmeye devam ediyor. Artık sadece bir iletişim aracı değil, bilgi toplumunun belkemiğini oluşturan, önemli ticari ve ekonomik değer yaratan stratejik bir sektör haline geldi. Veri ve bilginin "petrole" benzetildiği günümüzde elektronik haberleşmenin ekonomik kalkınmadaki rolü göz ardı edilemez. Bu sektördeki teknolojik gelişmeler, küresel boyuttaki hizmetleri ve dünya ekonomisini önemli ölçüde etkiler hale geldi. Hepimizin ortak hedefi, sektörün yolunu aydınlatan, etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamını tesis eden, tüketici hak ve menfaatlerini koruyan, herkesin makul koşullarda hizmetlere erişim sağladığı bir ekosistemin güçlenerek büyümesidir.” şeklinde konuştu.

 

Karagözoğlu, “Bu etkinlik sırasında paylaşılacak olan değerlendirmeler, tecrübeler, planlar, beklentilerin yanı sıra, kurulacak bağlantılar ve ortaya atılacak fikirler şüphesiz bizler için çok kıymetli olacak ve düzenleyici bakış açımızı şekillendirecektir. Konferans süresince yapılacak sunumların, münazaraların ve kurulacak diyalogların, tüm katılımcılar için faydalı olmasını temenni ediyorum.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

 

Açılış konuşmalarının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Portekiz Cumhuriyeti Ulusal Haberleşme İdaresi ANACOM arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.

 

Fotoğraflar