Geleceği 5G Şekillendirecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Tunus Ulusal Telekomünikasyon Kurumu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Birinci Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleme Konferansına katıldı.

13-14 Mart 2018 tarihlerinde ilk kez düzenlenen ve haberleşme teknolojileri alanında bilgi ve tecrübe paylaşımına imkân sağlayan konferans beş ayrı oturum şeklinde gerçekleştirildi ve ilk oturumun başkanlığını Dr. Ömer Fatih Sayan üstlendi.

YENİ NESİL TEKNOLOJİLER İLETİŞİM SEKTÖRÜNÜ DEĞİŞTİRECEK

Başkanlığını yaptığı “Gelecekteki Ağ Teknolojilerinin Etkin Bir Şekilde Düzenlenmesi: Önkoşullar ve İlkeler” temalı oturumun açılışında katılımcılara hitap eden Sayan, geleneksel mobil iletişimden ciddi bir kopuşun eşiğinde olduğumuzu vurgulayarak, genelde 5G veya 5G ve ötesine geçtiğimiz yeni nesil mobil iletişim teknolojilerinin, önce iletişim sektörünü değiştireceği, ardından enerji, imalat, sağlık ve otomotiv gibi tüm dikey sektörleri şekillendireceğini belirtti. 2G teknolojilerinin mobil telefonları ve mobil penetrasyon oranlarını arttırdığını, 3G teknolojilerinin yüksek veri kullanımları getirdiğini, dünyadaki 7,2 milyar insanın üçte birinin 4G teknolojilerine eriştiğini, 5G’nin ise hem iletişimin hem de diğer sektörlerin paradigmalarını değiştirecek özelliklere sahip olduğunu belirten BTK Başkanı, 5G ile yalnızca insanların değil, aynı zamanda en büyüğünden en küçüğüne nesnelerin birbirleriyle iletişim kuracağını, 2025 yılında gerçekleşecek yüz milyarlarca farklı iletişimden yalnızca %10’unun insanlar arasında olacağının tahmin edildiğini, kamu kurumları, özel sektör ve akademik kurumların bu döneme hazırlıklı olmak bakımından farklı ve tamamlayıcı rolleri bulunduğunun altını çizdi.

5G’YE İLK GEÇEN ÜLKELERDEN OLMAYI HEDEFLEDİK

“Türkiye'de 5G ve ötesi teknolojileri ilk uygulayan ülkelerden olma vizyonu belirledik. Türkiye'nin 5G ve ötesi teknolojilerini yerli ve milli tasarımlar ve ürünler ile mümkün olan en geniş ölçüde oluşturmayı amaçlıyoruz” diyen Sayan, bu anlamda, Türkiye'nin yasal ve düzenleyici çerçevesinin 5G ile gelişmek için iyi bir noktada olduğunu belirtti. Yaklaşık iki yıl önce Türk mobil işletmecilerinin, kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT-Advanced hizmetlerini sunmaya başladığını, 4.5G yetkilendirmesiyle işletmecilere şebeke yatırımlarında yerliliği artırmaları için yükümlülükler getirdiklerini belirten Sayan, bilişim hizmetlerinde yerli ürünlerin kullanılmasının tüm kamu makamları için hayati bir konu olduğunu ve düzenleyici kurum olarak bu konuyu her düzenleyici kararda dikkate aldıklarını vurguladı.

5G VADİSİ AÇIK TEST SAHASI’NI KURDUK

Sayan, 5G ve ötesi çalışmaların hızlandırılması amacıyla, Türkiye’nin önde gelen işletmecileri, akademisyenleri, AR-GE kuruluşları ve üreticilerini bir araya getiren 5GTR Forumu’nu ve üç üniversite ve üç işletmeci ile işbirliğine gidilerek 5G Vadisi Açık Test Sahası’nı kurduklarını, 5GTR Forumu ve 5G Vadisi ile sadece bilişim sektörü değil dikey sektörler için de etkin bir ekosistem yaratmak istediklerini belirtti.

Sayan’ın katılımcılara hitabının ardından, oturumda konuşmacı olarak yer alan İtalyan Düzenleyici Kurumu-AGCOM Başkanı Angelo Marcello Cardani, ITU Telekomünikasyon Standardizasyon Bürosu Program Koordinatörü Jaebum Lee, Tunus Ulusal Telekomünikasyon Kurumu Kurul Üyesi Karim Ben Kahla, Deloitte Ekonomi Danışmanı Eric Delannoy birer konuşma yaptı. Oturumda ağırlıklı olarak, yeni düzenleyici modellerin ilkeleri ve temellerine odaklanılıp, 5G ile ilgili yeni düzenleyici eğilimler ele alındı.

Beş oturum halinde gerçekleştirilen konferansın oturumlarında aşağıdaki konular ele alındı;

  • Gelecekteki Ağ Teknolojilerinin Etkin Bir Şekilde Düzenlenmesi: Önkoşullar ve İlkeler
  • 5G: Standardizasyon ve Uyumlaştırma
  • Yeni Teknolojik Trendler için Ekonomik Modeller: İşletmeciler ve Servis Sağlayıcıların Vizyonu
  • 5G, IoT ve Bulut: Yeni Teknoloji ve Girişimci Fırsatlar
  • Gelecekteki Şebekelerin Başarılı Bir Şekilde Tesisinin Unsurları ve Zorlukları

Konferans esnasında BTK Başkanı Sayan, Tunus Ulusal Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Hichem Besbes ve İtalya Düzenleyici Kurumu Başkanı Angelo Marcello Cardani ile ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde, haberleşme alanındaki güncel gelişmeler değerlendirilirken farklı konularda bilgi ve görüş alışverişinde bulunuldu.

Dr. Ömer Fatih Sayan, Tunus ziyareti esnasında, Türkiye’nin Tunus Büyükelçiliğini de ziyaret ederek, Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Fotoğraflar