YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM AR-GE’DEN GEÇİYOR

25.10.2017

Haberin Videosu

Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesinde gerçekleştirildi. BTK ev sahipliğinde OSTİM ve KOSGEB’in katkılarıyla düzenlenen çalıştaya BTK Kurum Başkanı Dr Ömer Fatih SAYAN, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve kamu ve sektör temsilcileri katıldı.

 

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM AR-GE’DEN GEÇİYOR 

 

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATINDA YETENEĞİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

 

•Bir de, buradaki üreticilerimizin çoğunluğunun ilgi alanını oluşturan yazılım ürünlerinin ihracatı var ki, bu ürünlerin değerini kg ile ölçmemiz mümkün değil. Bu noktada artık Sayın Başbakanımızın dediği gibi, “Akıl Teri” önem kazanıyor ve bir “bir fikrin değeri” milyon dolarlarla ölçülebiliyor. Dolayısı ile bizim yüksek katma değerli ürün ihracatında yeteneğimizi geliştirmemiz gerekmektedir.”

 

YERLİ ÜRETİM ÜLKEMİZE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK

 

Yerli üretim adına kaydedilecek ilerlemelerin sadece ithalatın azalması ile kalmayacağı, ihracat açısından da ülkemize ve firmalarımıza büyük katkılar sağlayacağını anlatan Dr. Sayan, “Yerlileşme çalışmalarımız bize ihracat kapılarını da açacak ve “Türk malı” ürünlerimiz, özellikle Ortadoğu gibi yeni pazarlara ve hatta olgunluğa ulaşmış batı pazarlarına ihraç ediliyor olacaktır. Hem ithalatın azalması hem ihracatın artması ile cari açığı, azalması yönünde ciddi derecede etkileneceğini tahmin etmemiz zor değil. Söz konusu hedeflere ulaşılmasında işletmeciler kadar üretici firmalarımıza da önemli görevler düşmektedir. Sektörün ihtiyaçlarını iyi analiz ederek üretim güçlerini doğru bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Böylece, arz talep dengesi sağlanarak elektronik haberleşme sektörüne yönelik bir üretim ekosisteminin geliştirilebileceğini öngördük, öngörüyoruz.” diye konuştu.  

 

BTK OLARAK FARKINDALIĞIN ARTIRILMASINA ÇALIŞIYORUZ

 

Tüm paydaşlar nezdinde farkındalığın artırılmasını sağlamak yaptığımız çalışmaların omurgasını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

Ülkemizin mobil haberleşme şebekesi ekipmanlarında dışa bağımlılığı ve dolayısıyla cari açığının azaltılması noktasında büyük öneme haiz ULAK 4.5G baz istasyonu tasarım ve üretimi gerçekleştirildiğini vurgulayan Dr. Sayan, “Özellikle 4.5G yetkilendirmelerinden sonra yerli üretim konusunda önemli mesafeler kat ettik. Bu kapsamda ilk aklımıza gelen örnek, ULAK projesidir. Hem Savunma Sanayi Müsteşarlığı hem de konsorsiyumda yer alan firmalar ile yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda bugün için artık kullanıma hazır bir ürünümüz bulunmaktadır. 

 

Sayan, çalıştayın geleceğimizin iyi planlanması adına, ülkemizin ve dünyadaki diğer ülkelerin ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretilebilmesi için üretim yeteneğimizin doğru konumlandırılması ve üretim kapasitemizin artırılması için önemli iş birliklerine vesile olmasını temenni ederek konuşmasına son verdi.

 

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM PAYINI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR

 

Açılış programında konuşan OSTİM Başkanı Orhan Aydın yerli ve milli imkanlarla iletişim sisteminin tamamının yazılım ve teknoloji olarak ülkemizde üretilmesi gerektiğini belirtti. İlgili kurum ve kuruluşlarla birlikte Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi adı altında bir araya gelindiğini belirten Aydın “Türkiye’nin bütün imkan ve kabiliyetlerini bir araya getiren Türkiye milli takımını kurduk ve bu potansiyeli kendi ihtiyaçlarımızı üretirken kullanmak istiyoruz.” dedi.

 

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise konuşmasında, ülkemizin geleceği açısından, dışa bağımlılığımızı azaltarak yerli ve milli üretimin payını artırmamız gerektiğinin altını çizdi. Dışarıya bağımlı olmayan, gerektiğinde her türlü mal ve hizmeti üretebilme gücüne sahip bir ülke olarak ürettiğimiz yüksek katma değerli bu ürünleri markalaştırmayı ve Türk Malı olan bu ürünleri başka ülkelere de ihraç etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

 

Son olarak BTK Kurum Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, Telekomünikasyon alanında yerli ve milli üretim için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile bir araya gelerek milli bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Amaçlarının şebekenin tamamını yerli ve milli imkanlarla uluslararası standartlara uygun şekilde yapmak olduğunu belirtti.