TERAHERTZ HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

16.10.2017

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Japonya Ulusal Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Enstitüsü (NICT) ve Medipol Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen TeraHertz Haberleşme Teknolojileri Çalıştayı BTK’da gerçekleştirildi.


Kurum Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci’nin konuşması ile başlayan TeraHertz Haberleşme Teknolojileri Çalıştayı’na; Japonya Ulusal Bilgi Haberleşme Teknolojileri Enstitüsü (NICT) temsilcilerinden Iwao Hosako ve Hiroyo Ogawa, Medipol Üniversitesinden Dr. Tunçer Baykaş, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdal Arıkan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Ö. Yılmaz, TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Görçin, BTK Spektrum Yönetimi Dairesi Başkanı Afşin Büyükbaş katılarak sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştayda şimdiye kadar güvenlik uygulamaları ve farklı alanlarda kullanılan TeraHertz bandlarının bilgi ve iletişim teknolojileri açısından kullanım alanları tartışıldı. TeraHertz bandlarının 5G ve Ötesi teknolojilerde uzun vadede önemli çözüm imkanları sunması çalıştayda konuşulan konular arasında yer aldı.

 

BTK Başkan Yardımcısı Kahveci, spektrumun bu zamana kadar fazla keşfedilmemiş bir kısmına doğru yolculuğa çıktıklarını belirterek, ”İnsanoğlu dünyamızda çevremizde bulunan kaynakları tükettikçe önce okyanus tabanının altındaki kaynakları keşfedip çıkarmaya yöneldi. Şimdi de değerli kaynaklar peşinde Antarktika’ya ya da diğer gezegenlere doğru yönelen araştırmaları görüyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde bizler de benzer bir şekilde elimizdeki spektrum kaynakları talebi karşılamaz hale geldikçe yeni kaynaklar, yeni imkanlar için keşfe çıkıyoruz.” dedi.

 

NICT TeraHertz Teknoloji Araştırma Merkezi’nden Dr. Iwao Hosako, spektrum alanında yapılan gelişmelerin gelecek teknolojiler açısından önemini vurgularken, “2020 yılında veri trafiğinin yüzde 75’i videolardan oluşacak.” açıklamasında bulundu.

 

Çalıştayda ayrıca Japonya ve Türkiye arasında TeraHertz Haberleşme Teknolojileri başta olmak üzere yeni nesil şebekeler ve teknolojiler konusunda işbirliği olanakları da gündeme getirildi.